Доступність посилання

ТОП новини

Указ Путіна про секретність втрат військових є нападом на свободу слова – Amnesty International


Указ президента Росії Володимира Путіна про засекречення інформації про загибель російських військових «у мирний час» є ще одним нападом на свободу слова в цій країні, заявляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

«Це також має зловісні відтінки, які активізуватимуть припущення, щопрезидентові Путіну є що приховувати, – зокрема, втрати, яких російські військові зазнали в Україні», – наголосив директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

У Комітеті захисту журналістів метою указу Путіна також назвали «придушення журналістів, які кидають виклик російській пропагандистській машині, намагаючись розслідувати загибель російських солдатів під час конфлікту в Україні, участь у якому Росія заперечує».

Речник президента Росії Дмитро Песков заявив 28 травня, що віднесення до держтаємниці відомостей про військові втрати у мирний час не пов’язане з конфліктом в Україні.

28 травня на офіційному порталі правової інформації Росії з’явився указ президента Путіна про засекречення відомостей Міністерства оборони про втрати в «мирний час у ході проведення спеціальних операцій».

Раніше державною таємницею вважалися відомості про втрати армії тільки під час військових дій.

Київ і країни Заходу звинувачують Росію в підтримці сепаратистів на сході України військами і зброєю. Москва це заперечує.

XS
SM
MD
LG