Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі засудили на 2 роки активіста за майку з написом «Лукашенку, іди геть!»


Юрій Рубцов у суді
Юрій Рубцов у суді

Cуд виніс вирок активістові з Гомеля Юрію Рубцову, який голодував 50 діб на знак протесту

Олег Грудзілович

Суддя визнав білоруського активіста Юрія Рубцова винним і засудив до 2 років ув’язнення в колонії загального режиму. Юрій Рубцов заявив, що буде оскаржувати вирок, який він вважає несправедливим. На засідання Рубцов прийшов у сорочці з біло-червоно-білою стрічкою.

Юрій Рубцов сказав, що припинив голодування в неділю, всього він голодував 50 діб.

На прощання Рубцов крикнув: «Живе Білорусь!» Місцеві активісти говорили міліціонерам, що всіх не пересадять. На побачення до Рубцова пішли його дружина Ядвіга і син Віктор.

Син Юрія Рубцова Віктор розповів Радіо Свободі зміст бесіди з батьком. Юрій Рубцов сказав, зокрема, синові і дружині, що ні про що не шкодує, що за задоволення висловитися на адресу Олександра Лукашенка він готовий відбути за ґратами і більше. Голодувати більше не буде, мета його голодування була – домогтися відкритого засідання, і вона досягнута. Два роки в колонії він буде використовувати для вивчення білоруської мови.

«Батько сподівається, що все буде добре. Цікавиться подіями в Україні. Передавав всім подяку за солідарність», – розповів Віктор Рубцов.

Раніше активіст був засуджений на 1,5 роки «хімії», які відбував у спецкомендатурі села Куплін Пружанського району.

Слідчі доводили, що Рубцов нібито ухилявся від відбування покарання, адже відмовився працювати на тих роботах, які йому пропонували. Юрій Рубцов на це заявляє, що не відмовлявся від роботи зовсім, але вимагав дати йому роботу з зарплатою не менше ніж 600 доларів на місяць – що відповідає середньостатистичному показникові по країні.

8 квітня, коли Юрія Рубцова помістили до слідчиого ізолятора за цим звинуваченням, він оголосив голодування на знак протесту. Відтоді Юрія Рубцова відвідали адвокат і медики.

Юрій Рубцов значно схуд. Це стало помітно, коли він зняв верхній одяг і продемонстрував присутнім на суді зроблене на все огруддя татуювання «Лукашенку, йди геть».

У залі суду активісти одягли майки з написами: «Лукашенку, іди геть!».

У своєму останньому слові 27 травня Юрій Рубцов сказав: «Мене судять за те, що я вимагав заробітку, який Лукашенко обіцяв ще в 2010 році і не виконав обіцянки».

Рубцов зазначив: незважаючи ні на що, він перемагає на цьому судовому процесі. Він сказав, що хоче вибачитися тільки перед своєю сім’єю за те, що приніс їм певні неприємності. Також він вибачився за те, що не говорив свого останнього слова білоруською. Заявив, що вважає себе невинуватим і живе за законом. Після цього в залі суду пролунали оплески. Рубцова слухали дуже уважно, він говорив майже півгодини.

Наприкінці 2014 року Юрій Рубцов отримав 1,5 роки «хімії» за образу судді. Інцидент стався після ходи «Чорнобильський шлях» у квітні того ж року. На ходу, яка відбувалася в Мінську, Юрій Рубцов приїхав спеціально з Гомеля, під час ходи на ньому була майка з написом «Лукашенку, іди геть!». Після ходи Юрія Рубцова затримали міліціонери. Через два дні його привезли до Радянського районного суду Мінська без майки – голим по пояс. За те, що суддя Кирило Полулех погодився судити його в такому вигляді, Юрій Рубцов назвав суддю словом, яке Центральний районний суд Мінська визнав образою.

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG