Доступність посилання

ТОП новини

Влада України не має доступу до дітей, «відрізаних» блокпостами – експерти


Дитбудинок у місті Торезі, що перебуває на окупованій території (фото правозахисної організації «Мартін клуб»)
Дитбудинок у місті Торезі, що перебуває на окупованій території (фото правозахисної організації «Мартін клуб»)

З окупованої території вивезли лише половину дітей – активісти

Київ – Другий рік Україна відзначає міжнародний день захисту дитини в умовах воєнної агресії. За даними уповноваженого президента України з прав дитини, внаслідок воєнних дій на Донбасі загинули майже сімдесят дітей, більш ніж сто дітлахів отримали поранення. За даними «ЮНІСЕФ», кожен п’ятий переселенець з Криму та Сходу України – дитина, з понад мільйона переселенців майже двісті тисяч – це діти. Вони нарівні з дорослими потерпають від труднощів, що зумовлені обмеженим доступом до соціальних послуг, проблемами з облаштуванням життя на новому місці. Але діти потерпають від зміни звичного середовища і втрати друзів значно сильніше, ніж дорослі, визнають в «ЮНІСЕФ».

Влада не має доступу до дітей, «відрізаних» блокпостами – експерти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Іванові Юрченку – 9 років. Цієї весни Іванко переміг у регіональному конкурсі (вперше проведений на материковій Україні замість Криму) учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя» у своїй віковій категорії. Хлопчик найкраще декламував поезію Лесі України.

До Києва Іван Юрченко з мамою і татом переїхав рік тому з Керчі. Розповів Радіо Свобода, що у Києві йому подобається («...тут може бути багато цікавих пригод», – каже хлопчик), попри те, що у новій школі спочатку виникали проблеми з однокласниками. Не всі з учнів розуміли, чому Іван розмовляє російською мовою і погано говорить українською.

Спершу в класі у мене був ну справжнісінький ворог, але пізніше він став другом. Він мене називав росіянином, тому що я з Криму, з Керчі і розмовляю російсько мовою

«Спершу в класі у мене був ну справжнісінький ворог, але пізніше він став другом. Він мене називав росіянином, тому що я з Криму, з Керчі і розмовляю російсько мовою», – каже Іванко.

Власне, Сашко та Іван потоваришували, коли виявилось, що Іванко швидко вивчає українську мову і, до того ж, прекрасно читає вірші і малює.

«Я вже спілкуюсь по-українськи, мені подобається українська мова. А ще я люблю українську поезію, хоча поки що, крім Леся Українки, не особливо знаю творчість інших поетів», – пояснив Іван Юрченко.

Донбас: дитинство на тлі обстрілів

Але не всі діти-переселенці з Криму і Сходу України призвичаються до нових обставин, стверджують фахівці. Серед іншого, мова йде про непорозуміння між місцевими і приїжджими дітлахами.

Так, за словами уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, лише від початку цього року психологи надали допомогу близько 19 тисячам дітей з родин переселенців і дітям, які мешкають поблизу зони АТО.

Друга проблема, про яку журналістам розповів Кулеба, – небажання багатьох жителів Донбасу, які мешкають фактично на лінії вогневих і бойових зіткнень, переїжджати на підконтрольну Україні територію. Щоправда, кидати домівки і перебиратись на окуповані сепаратистами і росіянами території Донбасу вони не поспішають також, каже чиновник.

Наприклад, лише у квітні цього року українські військові вивезли з села Піски, що на Донеччині (розташоване поруч з Донецьким аеропортом і перебуває під постійними обстрілами уже рік – ред.) 9-річного хлопчика і його маму, причому жінку умовляли виїхати упродовж години.

Понад годину ми вмовляли його маму, ще годину вони збирали речі, і врешті ми їх обох вивезли на безпечну територію
Микола Кулеба

«Ще годину вони збирали речі, і врешті ми їх обох вивезли на безпечну територію», – розповів Кулеба журналістам.

Щодня кількість дорослих і дітей, які постраждали внаслідок російської агресії, зростає, і ці люди потребують соціальної, медичної, психологічної підтримки, зауважив Кулеба. На його думку, для цього необхідна серйозна реформа відповідних державних інституцій, які здебільшого відстають від потреб підростаючого покоління українців.

«На жаль, за весь час Незалежності Україна ніколи не мала бачення стосовно дітей – бачення того, як ми хочемо працювати з дітьми і їм допомагати. Відповідна стратегія має бути для цього. А тим часом, ліквідоване Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту, і, так би мовити, діти і сім’я віддані у Міністерство соціальної політики, де вони не знаходять свого місця. У цьому міністерстві формуванням саме дитячої і сімейної політики займається пара людей», – зазначив Кулеба у розмові зі ЗМІ.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у привітанні з нагоди Міжнародного дня захисту дітей також нагадав владоможцям про необхідність «поваги до прав маленької людини та їх суворого дотримання, що є неодмінною умовою формування гуманного суспільства. Нині, коли перед Україною постали надзвичайно складні випробування, завдання збереження життя, здоров’я та благополуччя підростаючого покоління, як ніколи, актуальне», зазначив спікер у привітанні.

Окуповані території: Україна не має інформації про становище дітей

Окрема і вельми серйозна проблема – становище дітей, які опинились на тимчасово непідконтрольних Києву територіях. Представники української влади визнають: вони здатні допомогти лише тим дітям, які перебувають на територіях, підконтрольних Україні, як і дітям з родин вимушених песеленців. Що робити і як підтримати дітей, «відрізаних» від материкової України адміністративними кордонами і блокпостами, невідомо. Про це на спеціальній нараді у Слов’янську говорили чиновники, волонтери і Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Як повідомила журналістам начальник Служби у справах дітей Донецької обласної держадміністрації Віра Сагайдак, правдивої інформації щодо становища дітей з окупованих територій українська влада не має.

Зараз в окупованій зоні неможливо встановити статус дитини
Віра Сагайдак

«Зараз в окупованій зоні неможливо встановити статус дитини. Там не працюють суди, органи правопорядку та інституції з опіки над неповнолітніми. Тобто не працюють органи, які визначають статус дитини, яким відомо, чи дитина має родину, здатну нею опікуватись, чи, навпаки, дитина потребує державної опіки і підтримки. Тобто діти не захищені», – зазначила Сагайдак.

Станом на кінець травня 2015 року з окупованого Донбасу вивезено лише половину дітей – це близько півмільйона осіб. Стільки ж залишається на непідконтрольних Україні територіях Донеччини і Луганщини, повідомили у соцмережах активісти спільноти «Вільний Донбас».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG