Доступність посилання

ТОП новини

Чи є оцінка з боку МВФ «сигналом надії» для України?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Фонд погіршує прогноз ВВП для України, але експерт називає звіт оптимістичним

Високопосадовці Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) прибули до Києва 1 червня для п’ятиденних переговорів про політичні та економічні реформи в Україні після публікації заяви Міжнародного валютного фонду (МВФ) про зниження своєї оцінки української економіки. Однак, голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає це оптимістичною заявою. На його думку, звіт МВФ є «сигналом надії» як для українських реформаторів, так і для іноземних кредиторів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Негативний прогноз щодо українського внутрішнього валового продукту МВФ оприлюднив після двотижневого візиту своєї делегації до Києва, який завершився 29 травня. Окрім падіння української економіки на 9 відсотків, МВФ передбачає, що 2015 рік Україна завершить з 46-відсотковою інфляцією.

Однак, як пояснив Радіо Свобода голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий, аналіз фонду є доволі позитивним, адже, за його словами, за перший квартал поточного року падіння ВВП в Україні сягнуло 18 відсотків.

«Сподіваємося, що наступні квартали падіння буде гальмуватися, і (ми вийдемо – ред.) на якусь іншу цифру», – сказав він.

Лановий пояснив, що факт економічного падіння є очевидним, і це пояснюється щонайменше трьома факторами. По-перше, українські підприємства не є конкурентоспроможними, а традиційні галузі промисловості є «морально застарілими», вважає експерт.

По-друге, економіка України все ще працює на користь олігархів, зазначив Лановий. По-третє, падіння курсу гривні призвело до погіршення цих тенденцій.

Падіння ВВП приносить дуже багато шкоди у побутовому розумінні
Володимир Лановий

«Падіння ВВП приносить дуже багато шкоди у побутовому розумінні, тому що скорочується кількість робочих місць, це перше. Менша частина людей отримує зарплати. Менша частина людей купує товари. Звичайно, з точки зору сімей – це погіршення рівня життя, зниження рівня споживання, зменшення споживання якісних товарів і послуг», – сказав Лановий.

«Сигнал надії»

Незважаючи на негативний прогноз щодо стану української економіки, Микола Георгієв, голова місії МВФ, яка побувала в Україні, позитивно оцінив прогрес реформ, які наразі проводить український уряд.

За його словами Київ досягнув «хорошого запровадження» програми реформ, незважаючи на збройний конфлікт на Сході України. Більше того, МВФ звертає увагу на те, що в Україні з’являються ознаки «економічної стабільності».

Георгієв заявив, що відданість українського уряду програмі реформ «залишається сильною», і що «всі структурні контрольні показники, очікувані навесні, мають бути виконані, хоча деякі з них і з затримкою».

Однак Лановий називає цю оцінку «сигналом надії» як для України, яка має продовжувати йти шляхом реформ, так і для її іноземних кредиторів, які поки що не хочуть реструктурувати український борг.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

«У сукупності ці заяви мають сприяти допомозі Україні, у тому числі, у питаннях реструктуризації зовнішнього боргу. Це одне з ключових питань для внутрішньої фінансової стабільності і допомоги гривні», – сказав Лановий.

Він зазначив, що Україна, наприклад, не займається питанням забезпечення конкуренції на власних ринках, про що МВФ відомо. На думку експерта, ключовою перепоною є українські олігархи.

«Ніхто не просуває питання конкуренції, тому що конкуренція заважає олігархам розпоряджатися галузями, цінами, енергоресурсами, «нафтами», «газами» і так далі, бюджетними потоками», – сказав він.

Хімічний завод «Рівнеазот», що перебуває у власності Дмитра Фірташа
Хімічний завод «Рівнеазот», що перебуває у власності Дмитра Фірташа

Сьогодні уряд Києва сподівається, що МВФ виділить другий транш, близько 2,5 мільярдів доларів із пакету антикризової програми, який загалом становить 17,5 мільярдів.

Фонд заявив, що його місія провела «конструктивні перемовини» з українським урядом під час двотижневого візиту щодо заходів, необхідних для першого перегляду програми у рамках угоди про розширене фінансування (EFF).

Георгієв заявив про досягнення «порозуміння» з українською владою стосовно більшості питань.

Україні не можна «чекати на березі» – Лановий

Взагалі, Лановий не погоджується з тим, що Україні достатньо дочекатися стабілізації економіки, щоб вийти з поточної кризи. За його словами, державі потрібні, щонайменше, структурні зміни самої економіки, поява нових галузей і модернізація традиційних підприємств, які призвели б до притоку як внутрішнього, так і зовнішнього капіталу.

«Потрібно дуже багато зробити, щоб створити такі фактори. І поки що чекати на березі, коли стабілізується бюджет і (доки – ред.) вирішимо проблеми міжнародних боргів, це нічого не дасть з точки зору виходу з кризи виробництва», – сказав Лановий.

Чим швидше уряд зрозуміє необхідність ухвалення подібних рішень, тим швидше можна очікувати на підйом економіки, вважає експерт, який вірить, що країні сьогодні дуже необхідні «тверезий погляд» і «тверезі слова» стосовно економічної ситуації.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG