Доступність посилання

ТОП новини

Між безпекою і приватністю – програма спостереження за громадянами США


Штаб-квартира Агентства національної безпеки США у місті Форт-Мід, штат Меріленд
Штаб-квартира Агентства національної безпеки США у місті Форт-Мід, штат Меріленд

Агенство національної безпеки США втратило юридичні повноваження для збору телефонних записів. Однак у Сенаті з’явився новий законопроект

Агенство національної безпеки США втратило юридичні повноваження для збору телефонних записів після того, як у неділю в Сенаті не змогли домовитися про розширення низки положень, введених в дію після терактів 11 вересня 2001. Однак у Сенаті з’явився законопроект, який має на меті реформувати програму з внутрішнього спостереження у США.

Сенатори більшістю голосів виступили за початок дискусії навколо Закону про свободу, який зобов’язує телекомунікаційні компанії, а не в Агентство національної безпеки, збирати та зберігати телефонні розмови американців у рамках боротьби з тероризмом.

Це сталося після того, як лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл не зміг домогтися тимчасового продовження програми АНБ зі збору даних.

«Ми не повинні роззброюватися в односторонньому порядку у той час, коли наші вороги стають більш витонченими та агресивними. І ми не повинні робити цього на основі кампанії демагогії та дезінформації, розпочатої в результаті незаконних дій Едварда Сноудена, якого востаннє бачили в Росії», – сказав він.

У 2013 році американці довідалися про існування секретної програми від колишнього працівника АНБ Едвард Сноудена, який наразі переховується в Росії. Він та захисники громадянських свобод піддали критиці програму, яка, за їхніми словами, порушувала приватність американців.

«Раніше багато розмов точилося навколо того, щоб зробити країну безпечнішою, але мало хто говорив про приватність американців. Цей законопроект захищатиме країну та приватне життя громадян. Новий законопроект припинить всеосяжний збір АНБ телефонних записів американців. Він також містить норми з проведення реформи, що обмежуватимуть державне спостереження, законопроект збільшує прозорість і сприяє більшій підзвітності та нагляду, чого не було у «Патріотичному акті США», – говорить конгресмен Петрик Лейгі (Leahy).

Сенатор-республіканець Ренд Пол, який повідомив, що змагатиметься за посаду президента США, очолив тих, хто виступав проти програми спостереження. Він використав правила Сенату, щоб затримати остаточне голосування за продовження терміну дії старого закону, що призвело до втрати чинності діючого Закону про свободу.

«Чи ми збираємося так безтурботно відмовитися від нашої свободи? Чи ми збираємося так безтурботно погоджуватися та казати «заберіть її»? Я не збираюся так жити далі. Я не думаю, що американський народ також погодиться на це», – сказав Ренд Пол.

Палата представників уже ухвалила свою версію Закону про свободу. Сенат обговорюватиме законопроект до вівторка. У разі відсутності змін, він потрапить на підпис до президента Барака Обами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG