Доступність посилання

ТОП новини

Ці питання не вирішити за одну зустріч – Тальявіні про безрезультатний Мінськ


Представник ОБСЄ у контактній групі Гайді Тальявіні та президент Леонід Кучма, який представляє на переговорах Україну
Представник ОБСЄ у контактній групі Гайді Тальявіні та президент Леонід Кучма, який представляє на переговорах Україну

Зустріч тристоронньої групи в Мінську зірвано, засідали лише чотири підгрупи, але без помітних результатів

У Мінську завершився черговий раунд переговорів представників Україні, Росії, ОБСЄ та угруповань «ЛНР» і «ДНР» щодо врегулювання ситуації у Донбасі.

ЗАВАНТАЖИТИ

Представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі зі врегулювання ситуації на Донбасі Гайді Тальявіні повідомила журналістам, що засідання цього органу відкладене на непевний час. І що сьогодні у Мінську засідали лише чотири робочі підгрупи: з політичних, економічних, гуманітарних питань та проблем безпеки.

Тальявіні заявила, що всі чотири групи «працювали добре», але про підсумки говорити зарано.

Робоча група з безпеки має на порядку денному дуже складні питання щодо зупинення вогню за конкретними планами відведення важкої зброї понад 100 міліметрів. Усі ці питання не вирішуються за час однієї зустрічі
Гайді Тальявіні

​«Питання у політичній робочій групі торкаються виборів, робоча група з безпеки має на порядку денному дуже складні питання щодо зупинення вогню за конкретними планами відведення важкої зброї понад 100 міліметрів. Усі ці питання не вирішуються за час однієї зустрічі», – сказала вона.

Проте, на думку Тальявіні, робота йде позитивно, і, зокрема, обговорюється конкретна дата для наступної зустрічі, але коли саме, представниця ОБСЄ не змогла сказати. За її словами, контактна група мала сьогодні також зустрітися, але «з деяких причин було вирішено відкласти обговорення роботи чотирьох підгруп на пізніше», повідомила Тальявіні.

Офіційний представник України Леонід Кучма до журналістів не вийшов. Напередодні ж він казав, що одне з головних питань нинішнього етапу консультацій демілітаризація Широкина під Маріуполем та відведення від лінії зіткнення озброєнь калібром понад 100 міліметрів, мінометів і танків.

А представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін пояснив, що контактна група не засідала через якісь процедурні розбіжності.

«У цьому немає нічого страшного і критичного, ми маємо надію, що найближчим часом тут буде знайдений консенсус, будуть знайдені рішення, які будуть задовольняти обидві сторони, і далі у конструктивному ключі будуть працювати не тільки підгрупи, але і сама контактна група, яка тільки і вповноважена ухвалювати остаточні рішення», заявив Пушилін.

Ватажки «ДНР» Денис Пушилін та «ЛНР» Владислав Дейнего на переговорах в Мінську, 2 червня 2015 року
Ватажки «ДНР» Денис Пушилін та «ЛНР» Владислав Дейнего на переговорах в Мінську, 2 червня 2015 року

За непідтвердженою інформацією, засідання контактної групи зірвав представник Росії Азамат Кульмухаметов, який залишив зал перемов.

Поки триватимуть обстріли, ніяких виборів і ніякого політичного врегулювання там не буде
Володимир Фесенко

Проте домовитися про щось конкретне контактна група в будь-якому разі сьогодні не була у змозі, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Ні про які вибори і ні про яке політичне врегулювання на Донбасі не може бути мови, поки не буде зупинений вогонь у зоні конфлікту. Ось це проста відповідь. Тому переговори будуть іти, будуть створюватися робочі групи, будуть виноситися питання про політичне врегулювання, які лобіювали представники Росії та сепаратисти. Але вони повинні розуміти просту річ: поки триватимуть обстріли, ніяких виборів і ніякого політичного врегулювання там не буде», – вважає він.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG