Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери допомагають українським військовим оговтатись від війни


Доброволець батальйону «Донбас» під час військових навчань поблизу Маріуполя, 1 квітня 2015 року
Доброволець батальйону «Донбас» під час військових навчань поблизу Маріуполя, 1 квітня 2015 року

«Військові повертаються з зони АТО в родини, а в родинах не розуміють, що з ними там відбувалося. Вони не можуть, можливо, розказати, що там було»

Цього тижня у Вашингтоні працює група активістів організації Wounded Warrior Ukraine – поранені воїни України. Волонтери організації розповідають, які тренування вони проводять для українських військових, щоб подолати посттравматичний стрес і допомогти їм після війни адаптуватися до мирного життя.

«Рік тому, коли ми почали працювати з волонтерами у Києві й почали питати, що потрібно зараз, що передавати зі штату Кароліна, де я зараз живу – мені сказали: передавайте все, але плануйте і починайте щось робити з психологічною допомогою. Це дуже-дуже важливо. Це був серпень минулого року. Можливо, зараз ми це так не відчуваємо, але через рік-два це буде велика проблема. І вже ми бачимо, що, дійсно, така проблема є. Військові повертаються з зони АТО в родини, а в родинах не розуміють, що з ними там відбувалося. Вони не можуть, можливо, розказати, що там було. Це – психічний стрес. Ми вирішили, що потрібно відкривати якусь таку програму допомоги», – говорить волонетр Wounded warrior Ukraine Олена Козлова-Пейтс.

«Я думаю, що таким синдромом вражене все суспільство. І не тільки військові, які зараз перебувають в зоні АТО. Також вражені їх сім’ї. Вражені волонтери, які постійно там перебувають. Волонтери, з якими ми працюємо, щотижня їздять в зону АТО. Вражені журналісти, які перебувають в зоні АТО. Волонтери в США мають таку ж проблему і відчувають такий самий стрес.

Коли працюєш з військовим, через годину після його повернення, можливо, людина не відкриється так психологу, як вона відкриється військовому, який теж був в АТО
Олена Козлова-Пейтс

Не тільки ми працюємо над цією проблемою. Дійсно, багато організацій зараз почали працювати з цією проблемою. Психологи в Україні працюють з цією проблемою, релігійні організації привозять свої програми допомоги. Але цікава деталь нашої програми – коли працюєш з військовим, який щойно повернувся із зони АТО, через годину після його повернення, можливо, людина не відкриється так психологу, як вона відкриється військовому, який теж був в АТО, можливо, повернувся місяць чи півроку тому. Людина краще зможе знайти спільну мову, краще зможуть зрозуміти один одного. Тому ми – частина між АТО і між психологами. Ми дозволяємо людям зрозуміти, що їх теж розуміють», – додає Олена Козлова-Пейтс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG