Доступність посилання

ТОП новини

Амністія дочки чиновниці викликала обурення в Росії


Анну Шавенкову у Росії амністували до Дня Перемоги
Анну Шавенкову у Росії амністували до Дня Перемоги

У 2009 році Анна Шавенкова збила двох жінок, а після цього почала перевіряти автівку на наявність пошкоджень і розмовляти по телефону

Дочку російської чиновниці Анну Шавенкову амністували, незважаючи на те, що шість років тому вона збила двох сестер, вбивши одну й залишивши іншу інвалідом. Це викликало нову хвилю обурення у росіян щодо цієї справи. Винна в аварії жінка ані дня не провела у в’язниці за ненавмисне вбивство.

Суд російського міста Іркутськ зняв з Анни Шавенкової відповідальність за аварію 2009 року в рамках загальнонаціональної амністії, прив’язаній до 70-річчя перемоги у Другій світовій війні.

Російська поліція звинуватила Шавенкову у злочині, лише коли у загальний доступ потрапило відео аварії. На ньому видно, як Шавенкова збила двох жінок, а потім почала перевіряти автівку на наявність пошкоджень і розмовляти по телефону. Вона проігнорувала поранених сестер, які лежали на тротуарі.

У Росії це відео викликало обурення громадськості й звинувачення проти влади, яка начебто не хотіла переслідувати Шавенкову у судовому порядку, тому що її мати обіймала посаду голови регіональної виборчої комісії і має зв’язки з правлячою партією «Єдина Росія».

У 2011 році Шавенкову засудили до двох із половиною років ув’язнення з відстрочкою на 14 років – за офіційним поясненням, тому що вона – мати малих дітей. Однак амністія, яку вона отримала 25 травня цього року, означає, що вона так і не сяде за ґрати.

Онлайн-петиція, створена на популярному американському сайті Change.org, зібрала понад 56 тисяч підписів, вимагаючи, щоб російська влада переглянула своє рішення. «Перемога нам дісталася не для того, щоб з нагоди її річниці звільнялися від відповідальності вбивці», – написано у тексті петиції.

Там додається, що Шавенкова «повністю уникла відповідальності» за смертельну аварію частково завдяки своїй матері Людмилі, яка з того часу пішла з посади голови регіональної виборчої комісії, але тепер працює її секретарем.

«Безсмертна корупція»

Невелика група демонстрантів зібралася у центрі Іркутська 31 травня на знак протесту проти амністії для Шавенкової. Державні російські ЗМІ повідомили про цю подію.

«На мою думку, це корупція, безсмертна корупція в Росії, от і все. У Росії немає справедливості. Існує каста недоторканих, яким ніхто не заважає», – сказав учасник демонстрації журналістам Громадського телебачення Росії.

Державні російські ЗМІ, які ретельно контролюються урядом, часто повідомляють про невдоволення суспільства та випадки корупції за участі посадовців нижчого рангу або тих, хто впав у немилість Кремля.

Однак, заяви критиків про злочини, скоєні державною елітою, тими ж ЗМІ ігноруються.

Шавенкова їхала на швидкості, що перевищувала ліміт, коли втратила контроль над своєю автівкою, що виїхала на тротуар і збила двох сестер Олену та Юлію П’яткових. Старша сестра, Олена, пізніше померла у лікарні, а молодша, Юлія, була важко поранена.

«Я думаю (про аварію – ред.) щодня. Моя сестра мені часто сниться. Я сумую за нею, звичайно, біль є глибоким у моєму серці. Наші батьки постійно думають про аварію», – розповіла Юлія Громадському телебаченню Росії.

Віктор Григоров, адвокат потерпілих, розповів телеканалу, що він не повірив Шавенковій, яка сказала на суді у 2011 році, що їй «дуже шкода через те, що трапилося». На його думку, вона не показала каяття за свою роль у смертельній аварії.

В інтерв’ю з прокремлівським інтернет-виданням Lifenews мати Шавенкової звинуватила критиків «в інтернеті та всюди» за «смоктання крові» з її дочки протягом останніх шести років.

«Вона сподівалась на амністію, і нарешті це сталося. Вона має двох дітей. Що вони робитимуть без матері?» – сказала вона в інтерв’ю.

Оригінал матеріалу – на сайті Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG