Доступність посилання

ТОП новини

Робота в Грозному небезпечна для правозахисників


У Грозному розгромили офіс «Комітету проти тортур»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

У Грозному скоєно напад на офіс правозахисної організації «Комітет проти тортур»

У Грозному розгромили офіс зведеної мобільної групи «Комітету проти тортур». Місцева поліція в інцидент ніяк не втрутилася. Ніхто з правозахисників не постраждав. Через кілька годин після події глава Чечні Рамзан Кадиров пообіцяв розслідувати інцидент.

Робота в Грозному небезпечна для правозахисників
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У середу в Грозному була запланована акція проти журналістів російських ЗМІ, які критикують керівництво Чечні – «Нової газети», радіостанції «Ехо Москви», газети «Комерсант», сайту «Відкрита Росія». Але потім мітинг був заборонений з адміністрації президента Росії. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла кореспондент «Нової газети» Олена Мілашина, що перебуває зараз в Чеченській республіці.

За її словами, власник «Коммерсанта» – Алішер Усманов – людина близька до Путіна, а тому в останній момент чеченське керівництво скерувало акцію проти російських правозахисників, які працюють в республіці. Після мітингу, який офіційно присвятили пам'яті убитого в Ставрополі Джамбулата Дадаєва, агресивно налаштовані люди пішли до офісу зведеної мобільної групи «Комітету проти тортур». Нападники зрізали металеві двері й розгромили приміщення. На думку Мілашіної, напад на правозахисників, які критикують те, що відбувається в Чечні, було інспіровано главою республіки Рамзаном Кадировим.

З грудня засоби масової інформації, в тому числі й федеральні, стали говорити про те, що в Чечні не все в порядку. І ось ця реакція бентежить Кадирова
Олена Мілашина

«За всі ці роки він звик до того, що про Чечню, як про небіжчика: або добре, або нічого. І не помічали того, що реально відбувається в Чечні. З грудня ця ситуація переломилася і засоби масової інформації, в тому числі й федеральні, стали говорити про те, що в Чечні не все в порядку. І ось ця реакція бентежить Кадирова. Він не знає, що з цим робити, і саме тому він вважає, що якщо прибрати правозахисників з Чечні, якщо перешкоджати роботі журналістів, то в Чечні настане тиша і спокій», – говорить Мілашина.

Небезпечне місто

Напад на правозахисників з «Комітету проти тортур» у Грозному стався вже не вперше. У грудні 2014 року офіс зведеної мобільної групи вже був спалений, проте ніякої серйозної реакції з боку федеральної влади тоді не було. Однак зараз робота, яка проводиться правозахисниками, пов'язана в тому числі і з розслідуваннями федеральних органів.

Наші юристи беруть участь в офіційних розслідуваннях у справах пов'язаних з викраденнями, вбивствами і тортурами людей з Чеченської республіки. Всі ці викрадення пов'язані з діяльністю, так званої, чеченської поліції
Ігор Каляпін

«Наші юристи зі зведеної мобільної групи беруть участь в офіційних розслідуваннях, які перебувають у провадженні Слідчого комітету, у справах пов'язаних з викраденнями, вбивствами і тортурами людей з Чеченської республіки. Всі ці викрадення пов'язані з діяльністю, так званої, чеченської поліції, деякі підрозділи якої займаються специфічною діяльністю. Більшість зниклих людей були затримані саме співробітниками цих підрозділів, які в Чеченській республіці є недоторканними», – розповів Радіо Свобода голова «Комітету проти тортур» Ігор Каляпін.

Керівництво «Комітету проти тортур» каже, що збирається переформатувати свою роботу в Грозному. Зараз співробітники, які там працювали, евакуйовані. Як наголошує Ігоря Каляпін, у вівторок Рамзан Кадиров у своєму Instagram обурювався з приводу того, що Грозний по одному із зарубіжних рейтингів опинився в числі найбільш небезпечних міст Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG