Доступність посилання

ТОП новини

Росія – один із найпідступніших суперників, з якими я мав справу – чеський журналіст Палата


На виставці Любоша Палати
На виставці Любоша Палати

«Написали на дверях кабіни «Росія», на кузові – «ДНР». Не треба пояснювати, хто цим керує»

Чехія та Україна, які є союзниками, борються з найпідлішим суперником, який веде війну на багатьох фронтах, вважає чеський журналіст і письменник Любош Палата. Він розповів Радіо Свобода про найсимволічніші світлини, які привіз із України, а також очевидність, на його думку, ситуації на Донбасі.

Чеський журналіст і письменник Любош Палата на відкритті фотовиставки власних робіт, зроблених в Україні, заявив, що Чехія та Україна є союзниками, які борються проти єдиного і дуже небезпечного ворога.

«Суперник, якого має Україна, якого маємо ми – я вважаю нас союзником України – є один із найпідступніших, яких я знав у своїй журналістській діяльності», – сказав він.

Любош Палата й Богдан Зайчук
Любош Палата й Богдан Зайчук

Палата додав, що Росія веде війну на всіх фронтах, зокрема й на інформаційному. З цієї причини він вирішив, що фотографії, які він робив в Україні для себе, мали б побачити й інші.

«Я – як журналіст, як громадянин Чехії, як громадянин Європейського союзу – відчуваю певну відповідальність, що ми не можемо лишити Україну на милість російського режиму», – сказав він.

На виставці
На виставці

Я себе питаю, де вона сьогодні – Палата

Вперше Палата побував в Україні ще у 1986 році, відвідавши Львів дорогою до Грузії. Відтоді він буває в Україні регулярно, звідки, зокрема, робить матеріали для чеських й інших західних ЗМІ. За свою кар’єру він робив інтерв’ю з колишнім президентом Леонідом Кучмою, зустрічався з Вʼячеславом Чорноволом.

Однак його фотографії, які з 3 червня виставлені у празькій галереї Jakubská, були зроблені протягом минулого року: спершу – на київському Майдані, а потім у різних містах на сході України.

Однією з найсимволічніших світлин для самого Палати є робота, зроблена в Маріуполі. На фото 2014 року – дівчинка, яка грається у піску на березі моря. За словами Палати, він часто думає про неї, особливо коли лінія фронту почала наближатися до Маріуполя.

«Я себе питав: де б вона могла бути сьогодні? Чи вони з батьками втекли, чи досі живуть у місті, чи буде вона влітку гратися на цьому місці біля моря, чи нормальне життя, яке я ще там бачив, утримається, чи не приїдуть туди російські танки, і все, що тут бачимо, не зникне», – сказав він у бесіді з Радіо Свобода.

На виставці
На виставці

Хто керує, а кого везуть

Його фотографії, вважає Палата, є свідченням того, що відбувається в Україні, і не вимагають багато пояснення. Одна з таких робіт – це світлина звичайної вантажівки на вулиці Донецька.

«Вони написали на дверях кабіни «Росія», на кузові – «ДНР». Це не треба коментувати для людини, яка щось знає про Україну, про ситуацію там, – хто цим керує, а кого везуть», – з посмішкою сказав Палата.

Всі роботи, виставлені у галереї, можна купити. Близько 20 доларів від продажу кожної світлини отримає автор, а решта піде на рахунок чеської правозахисної організації Člověk v tísni («Людина у скруті»), яка надає гуманітарну допомогу жителям українського Сходу. На сьогодні організація має близько 130 співробітників у своїх офісах у Донецьку та Слов’янську.

Виставка відкрилась під патронатом посольства України у Чехії. Український посол Борис Зайчук висловив сподівання, що ця виставка допоможе чехам ознайомитися з подіями в Україні та зробити власні висновки щодо ситуації там.

«Розповідаючи світовій спільноті про ті події, які відбуваються в Україні, ми наближаємо день, коли у нашій Батьківщині настане мир», – сказав Зайчук на відкритті.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG