Доступність посилання

ТОП новини

«Таємний шпиталь» в Росії лікує бойовиків з України – журналіст The New Times


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Журналісти у Ростові-на-Дону виявили шпиталь для проросійських бойовиків, які зазнали поранень під час боїв на Сході України

Тренувальні бази, прикордонні переходи і таємні поховання... Ростовська область на півдні Росії переповнена інформацією про засекречену військову активність з початку конфлікту в сусідній Україні, який спалахнув минулого року. Тепер відомий російський часопис вмістив інформацію про те, що бойовики, які отримали поранення на Донбасі, перебувають на лікуванні в Ростові. Це є ще одним доказом того, що пораненим бойовикам надають таємну медичну допомогу в Росії, вільно переміщаючи їх через кордон.

Ростовська журналістка Олена Романова каже, що вона виявила таємний шпиталь для чоловіків, які втратили кінцівки, воюючи проти українських сил у Східній Україні, де більше 6400 осіб загинули, а 16 тисяч зазнали поранень з квітня 2014 року.

Її стаття, яка з'явилася 1 червня в The New Times, містить інтерв'ю з пораненими сепаратистами і фотографії покалічених пацієнтів.

Це засекречений реабілітаційний центр для людей, постраждалих в ході бойових дій. Більшість з тих, кого привезли сюди, втратили кінцівки. Більшість з них українці
Олена Романова

«Це засекречений реабілітаційний центр для людей, постраждалих в ході бойових дій, – пише вона. – Більшість з тих, кого привезли сюди, втратили кінцівки. Більшість з них українці».

Репортаж ще раз кидає тінь на запевнення Росії, що вона не втягнута в конфлікт на території України.

За словами Романової, шпиталь розташовується в окремому будинку в тихому районі Ростова-на-Дону.

Вона каже, що місцеві жителі забили на сполох після того, як побачили карети швидкої допомоги з українськими номерами і поранених, які шкутильгали на милицях.

В статті Романова пише, що один з керівників шпиталю на ім’я Ігор погодився впустити її за умови, що журналістка не буде називати прізвищ або фотографувати обличчя пацієнтів.

Повідомляється, що Ігор сказав їй, що в шпиталі в даний час на лікуванні перебувають 34 особи, а всього лікування отримали півтори сотні осіб.

Він відмовився розкрити інформацію про те, хто фінансує об'єкт, сказавши лише, що гроші надходять з приватних пожертвувань.

Романова змогла взяти інтерв'ю у кількох пацієнтів, у тому числі, 46-річного електрика з Донецька.

Спочатку ми стояли на контрольно-пропускних пунктах з дубцями, а якщо хтось і мав зброю – то автомат був на 5-10 чоловіків. Але згодом ми отримали зброю
Бойовик «Шпиль»

«Спочатку ми стояли на контрольно-пропускних пунктах з дубцями, а якщо хтось і мав зброю – то автомат був на 5-10 чоловіків», – каже чоловік, який назвав тільки свій позивний – «Шпиль».

«Але згодом ми отримали зброю», – додав він.

«Шпиль» сказав, що йому відірвало руку під час обстрілу біля Іловайська у серпні минулого року. І його доставили до Ростова, аби поставити протез.

Хто платить?

Серед пацієнтів, як повідомляється, є принаймні один боєць з Росії, а не з України.

Романова каже, що вона говорила з Василем, який ідентифікував себе як доброволець зі Свердловської області Росії, і котрий втратив ногу в результаті вибуху міни менше, аніж через тиждень після того, як дістався свого підрозділу в Донецьку.

Журналісти з «Радіо Ростов» змогли відвідати шпиталь після того, як зробили інтерв’ю з Романовою.

Вони сказали, що їм вдалося встановити, що заклад фінансується головним чином за рахунок бізнесменів із Москви та Карелії, що на північному заході Росії, в розмірі 3700 американських доларів на місяць.

Радіо Свобода повідомляла про подібний заклад в Азові, що в Ростовській області, у лютому цього року.

Два десятка українських сепаратистів отримували лікування там у той час.

Азовський шпиталь теж був створений у приватному будинку. І, як і пацієнти ростовського шпиталю, там вони теж не знали, хто платить за лікування.

Тільки-но отримаю протез, я повернуся
Володимир Фесенко

Незважаючи на серйозні поранення, деякі пацієнти в азовському шпиталі кажуть, що були готові повернутися на фронт чимскоріше.

«Тільки-но отримаю протез, я повернуся», – сказав Володимир Фесенко, бойовик із міста Ровеньки на Сході України. «Є багато людей там, як я, і вони все ще борються, воюють».

(Над матеріалом працювали Claire Bigg та Григорій Бакунін)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG