Доступність посилання

ТОП новини

Росіянин вчить українських військових та волонтерів позбавлятися стресу


Добровольці «Правого сектору» неподалік села Покровське, що на Донбасі, 3 червня 2015 року
Добровольці «Правого сектору» неподалік села Покровське, що на Донбасі, 3 червня 2015 року

За понад рік бойових дій на сході України, фізично і психологічно стомилися не лише українські солдати та їх сім’ї, а й волонтери, лікарі і журналісти – активіст

Корінний москвич Роман Торговицький, що живе у Сполучених Штатах, українському загалу став відомим після кількох одиничних протестів проти виступів у США російських зірок, що підтримують політику Путіна.

Згодом Роман взявся за більш кропітку справу, він вчить українських військових і волонтерів позбуватися стресу. Рішення допомагати українцям боротися за краще майбутнє прийняв ще під час Євромайдану.

«Під час поховання Небесної сотні, я дав собі слово, що постараюсь зробити усе можливе, аби допомогти людям, які постраждали. Ідея проекту полягає в тому, щоб допомогти українцям створити сучасну реабілітаційну систему», – каже активіст.

Тож Роман, доктор біомедичних наук, заснував і очолив благодійний проект «Поранені солдати України». Він вірить, що найкращою допомогою українським солдатам можуть бути лише такі ж як вони військові. Непрофесійні психологи, а їх бойові товариші, що не з книжок знають, що таке війна.

«Коли воїн лежить у госпіталі без ноги, не розуміючи, що робити далі, адже з людини, яка намагалась рухати українське суспільство, він перетворився у людину, яка, на його погляд, стала ярмом для цього суспільства, і коли до нього приходить такий же боєць, у якого теж немає якоїсь кінцівки, але який переповнений енергією, цей момент зустрічі вже має колосальне терапевтичне значення», – розповідає Роман Торговицький.

З початку лютого цього року Роман спільно з датськими фахівцями вчить українських солдатів долати посттравматичний стрес й обирати активність замість депресії. Роман запевняє, вміння відключити негативні емоції нині потрібні також і волонтерам, як в Україні, так і за кордоном. Саме тому у Вашингтоні ділиться власною системою боротьби зі стресом з волонтерами.

Волонтер і віце-президент «Об’єднання допомоги Україні» Руслан Замарай, який вже понад рік свій вільний час присвячує збору гуманітарної допомоги для переселенців й медикаментів для бійців, на тренінг привів усю родину.

Я – вже цілий рік волонтер. Ми, справді, за цей рік дуже стомилися і я подумав, що буде дуже цікаво дізнатися, як позбавитися від цього стресу
Руслан Замарай

«Мене зацікавило, що це зроблено для волонтерів. Я – вже цілий рік волонтер. Це така нова річ для мене і ми, справді, за цей рік дуже стомилися і я подумав, що буде дуже цікаво дізнатися, як позбавитися від цього стресу», – пояснює Руслан.

Костянтин Костенко прийшов на заняття навчитися керувати своїми емоціями.

«Відчуття, що ти справді не стоїш із автоматом, але ти переживаєш за рідних, за людей. І мені здається, що це дуже важливо, щоб люди мали якісь системи, які б допомагали їм виводити цей стрес», – каже Костянтин Костенко.

Роман Торговицький розповідає, що усі вправи, які показує відвідувачам на своїх заняттях, випробовував на собі, коли намагався побороти власні страхи й безсоння. Після довгих відвідин психологів і терапевтів, чоловік розробив систему самолікування й нині ділиться нею з тими, кому вона зараз так потрібна.

А в Україні, незабаром закінчать підготовку перші інструктори підготовлені у рамках проекту організованого Романом. Їх готують за унікальною методикою розробленою для датських ветеранів війни в Афганістані.

Українцям Роман радить долучатися до його проекту Wounded Warrior Ukraine, дивитися його відео-інструкції в Інтернеті щодо того, як контролювати власний страх чи стрес, і просто вірити, що це в їхніх силах.

На цю ж тему:

Якщо стрес у військових не лікувати, вони будуть гинути – активіст

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG