Доступність посилання

ТОП новини

«На передовій дуже потрібна об’єктивна інформація» – Олександр Сеньовський


Олександр Сеньовський, 7 червня 2015 року
Олександр Сеньовський, 7 червня 2015 року

«У новинах «Козачого радіо» ми чули про немовлят «на сніданок»

Київ – Боєць 128-го гірсько-піхотного батальйону Олександр Сеньовський починає ранок з перегляду новин на планшеті, по ходу інформує про перебіг подій в Україні сусідів по палаті у Центральному клінічному військовому госпіталі. За словами бійця, у зоні проведення АТО українські вояки потерпають не лише від постійних ворожих обстрілів, а і від браку інформації про те, що діється на сусідніх ділянках або вздовж лінії вогню. Сеньовський запевнив Радіо Свобода, що брак правдивої інформації небезпечний для оборонців України.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Це досить важлива інформація – про те, що відбувається на мирних територіях і що відбувається у зоні проведення АТО. Адже ми, так би мовити, відчуваємо, що перебуваємо не на курорті, і нам, бійцям, потрібна інформація, що відбувається, і при тому об’єктивна інформація. Наприклад, що діється навколо, що відбувається по всій лінії фронту? Наприклад, якщо у нас, на нашій ділянці, нині тихо – то чи тихо по всій лінії фронту? Або – чи тільки нас обстріляли, чи це масований обстріл по всіх позиціях, чи це супротивник про свою присутність нам нагадує, щоб не розслаблялись, і як на ці обстріли реагує командування? Ця вся інформація на передньому краї оборони дуже корисна і дуже потрібна.

– А які медіа, так би мовити, Вас на передовій «супроводжували»?

У нас єдине радіо, яке «тягнуло» – це «Козаче радіо», з «Новоросії». У них, чесно кажучи, непоганий play list музичний, але … Тут вам і про немовлят «на сніданок» і про кров, яку ми нібито замість соку вживали, «щоб ноги не мерзли»
Олександр Сеньовський

– У нас єдине радіо, яке «тягнуло» – це «Козаче радіо», з «Новоросії». У них, чесно кажучи, непоганий play list музичний, але новини такі що просто, ну … слів нема. Ми сиділи, слухали і сміялись, тому що дуже багато новин було настільки перекручених, що нічого іншого не лишалось, як сприймати їх як жарти. Тут вам і про немовлят «на сніданок», і про кров, яку ми нібито замість соку вживали, «щоб ноги не мерзли», як переконували на «Козачому радіо». Інших мас-медіа у нас не було, тобто ми ніяких наших новин не отримували. Наше телебачення і радіо у нас не працювало.

– Наразі, Ви проходите реабілітацію після контузії, потім займатиметесь протезуванням. Чи спілкування з журналістами допомогло Вам, наприклад, оформити документи учасника АТО і так далі?

Я вже отримав (статус – ред.) учасника бойових дій і пільги, згідно з відповідним соціальним пакетом, теж отримав, проте варто перевірити.Мені допомагає сестра. За кожним кроком потрібно слідкувати
Олександр Сеньовський

– Я вже отримав (статус – ред.) учасника бойових дій і пільги, згідно з відповідним соціальним пакетом, теж отримав, проте варто перевірити. Але тут не журналісти з чиновниками «попрацювали», та і сам я не маю змоги у цьому процесі брати активну участь, тож мені допомагає сестра. Документи оформляють у штабі бригади, яка базується у Мукачеві. Але наш штаб перенесли у місто Рівне. Потрібно слідкувати за документами, тому що був прецедент, коли мої документи ледве не загубили при переправці з Рівного у Київ. Тож за кожним кроком потрібно слідкувати, тобто – потрібно, сказати б, «нав’язуватись», «штурмувати» чиновників майже кожен день, питати. Як ідуть справи. Тут журналісти і можуть допомогти.

– Олександре, можливо, я зарано запитую, але – чим Ви хочете займатись після лікування, протезування і реабілітації?

В армію, на жаль, мені вже повернутись не вдасться
Олександр Сеньовський

– В армію, на жаль, мені вже повернутись не вдасться, хоч я би дуже цього хотів. Я не хочу працювати у військкоматі, куди тепер беруть на службу комісованих військовослужбовців. Там забагато бюрократії, це не моє. Тому я міркую над тим, чи не зайнятися власною справою. Знаєте, я буду готовий розповісти Радіо Свобода про свою роботу, коли все буде вирішене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG