Доступність посилання

ТОП новини

Українська позиція губиться у потоці пропаганди, що ллється з Москви – британський експерт


Протест проти російської агресії проти України, Лондон, 18 січня 2015 року
Протест проти російської агресії проти України, Лондон, 18 січня 2015 року

Українська громада Великої Британії закликає швидше призначити нового посла України в Лондоні, якого немає вже майже рік

Лондон – Наприкінці червня виповнюється рік відтоді, як колишній посол України у Великій Британії Володимир Хандогій залишив Лондон. Відтак, вже майже рік Україна не має посла в одній з ключових країн не лише Європи, а й цілого світу. Як функціонує одне з головних дипломатичних представництв України за кордоном без посла, і які перспективи того, що повноважний посланець з Києва таки прибуде невдовзі на береги Темзи? Саме це ми намагалися дізнатися у посольстві України в Лондоні та за його межами.

За той майже рік, що Україна не має посла у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, функції амбасадора виконували двоє тимчасових повірених. Останній з них, Ігор Кизим, приступив до виконання своїх дипломатичних обов’язків на початку поточного року. На перший погляд, посольство і надалі працює, складаються і виконуються плани й програми, себто аж такого форс-мажору за формальної відсутності посла України загалом не відчувається. Радіо Свобода запитало тимчасового повіреного у справах України Ігоря Кизима, як, на його думку, можна визначити цей рік без посла у Лондоні.

Минулого року було здійснено 9 контактів на рівні глав зовнішньополітичних відомств та керівників наших держав. Для порівняння, за попередні 3 роки відбулась лише одна зустріч на найвищому рівні
Ігор Кизим

«Що стосується безпосередньо нашого посольства у Лондоні, хочу сказати, що, коли виходити з динаміки політичного розвитку ситуації, то в нас досить активно розвивались стосунки на всіх рівнях. Я тут працюю з січня, але за звітами за 2014 рік посольство отримало позитивну оцінку. Динаміка наших контакітв на найвищому рівні та на рівні міністерському була досить показовою. Зокрема, минулого року було здійснено 9 контактів на рівні глав зовнішньополітичних відомств та керівників наших держав. Для порівняння, скажу, що за попередні 3 роки відбулась лише одна зустріч на найвищому рівні. Отож, посольство активно працює і виконує поставлені завдання» - зазначив тимчасовий повірений у справах України у Британії Ігор Кизим.

Отже, як бачимо, принаймні зі слів тимасового повіреного, з точки зору планів та зустрічей, українське посольство у Великій Британії цілком, скажімо так, функціонабельне і навіть виконує більший обсяг роботи, аніж за період, коли там був повноважний посол. Проте, все ж таки, чи не виникало з приводу відсутності українського посла якихось реальних проблем у роботі посольства України у Лондоні?

«Ще раз наголошую, що дипломатичне представництво працює безпосередньо зі своїми колегами з тутешнього міністерства закордонних справ, і можливо, якщо не називати це проблемою, а лише певним питанням щодо протокольних моментів, то я скажу, що є певні протокольні моменти, які більше дозволяють послу зустрічатися з високопосадовцями у країні перебування, аніж це може робити тимчасовий повірений. А у решті я не відчував будь яких проблем щодо зустрічей і вирішення тих питань над якими ми працюємо з британськими колегами», повідомив Ігор Кизим.

Ясна річ, що відсутність посла, надто вже майже рік, помітна не лише з українського боку. Як щодо сторони, що приймає? Чи не лунали якісь критичні коментарі саме з боку британського міністерства закордонних справ – «Форін-офісу»?

«Безпосередньо від «Форін-офісу» я таких коментарів не чув, можливо, вони лунали через інші контакти. Тут всі з розумінням ставляться до ситуації. Я вам більше скажу, що такі коментарі я чув більше з боку української громади Великої Британії», – додав пан Кизим.

Українська громада Британії не розуміє

Справді, представники української громади неодноразово висловлювали своє здивування тим, що Україна вже тривалий час не має посла у Лондоні. Активісти лондонського Євромайдану навіть оприлюднили відкритого листа зі своєю доволі критичною позицією з цього приводу. Одна з авторів і підписантів цього листа, Надя Пилипчук, вважає ситуацію, за якої Україна не має посла у Лондоні, незрозумілою навіть підозрілою.

Лондонський Євромайдан, жовтень 2013 року
Лондонський Євромайдан, жовтень 2013 року

Відсутність посла є неприйнятною, зважаючи на те, що Велика Британія є однією з найвпливовіших країн на міжнародній арені. А тим більше – стороною-гарантом Будапештського меморандуму
Надя Пилипчук

«Активісти громадського руху «Євромайдан» вже неодноразово звертались до уряду України з питанням про призначення посла. Наприклад, 26 листопада 2014 року ми надіслали відкритого листа міністрові закордонних справ України, де зазначили, що відсутність посла у Лондоні є неприйнятною, зважаючи на те, що Велика Британія є однією з найвпливовіших країн на міжнародній арені. А тим більше – стороною-гарантом Будапештського меморандуму. Безперечно, що на посаді посла ми хотіли б бачити не бюрократа, а справді людину, яка готова працювати на добро українців, яка була б голосом українців у Великій Британії. І людиною, яка не ігноруватиме (громаду – ред.), а працюватиме разом з українською громадою Сполученого Королівства», – заявила Надя Пилипчук.

Відсутність посла грає проти України

З українською громадою Британії зрозуміло. А як сприймається вже майже річна відсутність посла України у Лондоні стороною британською? Фаховий дипломат Іен Бонд, який нині очолює відділ закордонної політики лондонсього центру європейських реформ, вважає, що це грає проти України, а також, що Україна багато чого втрачає, не маючи посла саме у Лондоні.

Такі ситуації виникають час від часу, головно у випадку зі США, де посли призначаються з політичних міркувань. Але це рідкість у країнах, де посли є кар’єрними дипломатами
Іен Бонд

«Це досить нетипово для такої країни, як Україна, не мати посла впродовж такого довгого часу в такій важливій столиці як Лондон. Хоча, варто сказати, що це не є безпрецедентним випадком. Такі ситуації виникають час від часу, головно у випадку зі США, де посли призначаються з політичних міркувань. Але це рідкість у країнах, де посли є кар’єрними дипломатами», – вважає Бонд.

Українська позиція подекуди губиться у тому потоці пропаганди, який ллється з Москви
Іен Бонд

«Не є проблемою знайти поважного дипломата високого рівня і призначити його послом у Лондоні, – додає він. – Інша річ у тому, що саме Україна втрачає, не маючи посла у Лондоні. Тут ідеться головно про моживість роботи на найвищому політичному рівні, маючи причетність до тих, хто формує політику, а також у плані народної дипломатії, яка також є надзвичайно важливою. На додаток, українська позиція подекуди губиться у тому потоці пропаганди, який ллється з Москви», – зазначив Іен Бонд.

Таким чином, слушно постає запитання, коли ж саме Україна здобуде ефективного і репрезентативного посла у Лондоні? Тимчасовий повірений у справах України у Британії Ігор Кизим повідомив, що робота у цьому напрямку ведеться, і вже безпосередньо розглядаються кілька кандидатів, імена яких він не захотів назвати з етичних міркувань. Цілком можливо, що по закінченні літніх відпусток і після річної паузи Україну таки представлятиме у Сполученому Королівстві новий посол.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG