Доступність посилання

ТОП новини

Плани Путіна щодо флоту зруйнувала війна проти України (світова преса)


Рік президенства Порошенка націлив Україну на шлях реформ – Саакашвілі

Перший рік президентства Петра Порошенка націлив Україну на шлях до реформ, пише голова обласної державної адміністрації Одещини Міхеїл Саакашвілі. Тим часом, колишній керівник проектів у Державному департаменті США Джош Коен зазначає, що Порошенко пішов на ризик, призначивши Саакашвілі головою Одеської ОДА. А кореспондент Times повідомляє, що великі плани Путіна щодо створення потужного військово-морського флоту були зруйновані війною в Україні.

Перший рік президентства Петра Порошенка націлив Україну на шлях до реформ, пише голова обласної державної адміністрації Одещини Міхеїл Саакашвілі у впливовому американському часописі Newsweek.

«Читаючи заголовки іноземних видань, важко зрозуміти, як Порошенко вдається тримати моральний настрій уряду на високому рівні. Але з-поза кордону України погано видно, що, навіть коли країна витрачає безпрецедентні зусилля на власний захист, вона досягла реального національного прогресу, який варто захищати», – пише Саакашвілі.

Колишній президент Грузії вважає, що Порошенко є успішним у справі «національного будівництва». Саакашвілі, зокрема, похвалив програму чотирьох «Де-» президента, яка складається з дерегулювання, дебюрократизації, деолігархізації та децентралізації. Фінансова система України була стабілізована, Міністерство економіки готується до масштабної приватизації, а нове Антикорупційне бюро вже почало свою роботу, пише Саакашвілі.

«Захід мав би оцінити досягнутий прогрес і зрозуміти, що українці бояться літнього наступу зі Сходу не лише через потенційну втрату території, але через потенційну втрату цього прогресу», – підсумовує Саакашвілі.

Newsweek: «Точка зору: Перший рік президентства Петра Порошенка націлив Україну на шлях до реформ»


Тим часом, колишній керівник проектів у Державному департаменті США Джош Коен написав у англомовній російській газеті Moscow Times, що Порошенко пішов на ризик, призначивши Саакашвілі головою Одеської ОДА. Нагадуючи, що Одеса розділена щодо ставлення до Росії, Коен запитує: чим пояснити рішення Порошенка, і чи є це рішення правильним?

Експерт пояснює призначення колишнього грузинського президента наступним чином. По-перше, Саакашвілі не люблять у Росії, отже його призначення на такий високий пост мало когось роздратувати у Кремлі. По-друге, завдяки Саакашвілі, український президент тепер матиме власну людину в Одесі. По-третє, Порошенко безсумнівно захоплюється змінами, яких Саакашвілі досяг під час початку власного президенства у Грузії, пише експерт.

Крім того, нагадує Коен, не варто забувати, що молдовський регіон – невизнана республіка Придністров’я – є на Захід від Одеси. А сам Саакашвілі має схожий досвід роботи з Південною Осетією.

«Хоча через війну на Донбасі український патріотизм піднявся на високий рівень, Порошенко керує державою під час кризи з поміркованістю. Порошенко хоче історії економічного та політичного успіху, і якщо Саакашвілі буде успішним в Одесі, це призначення може виявитися геніальним», – підсумовує Коен.

Moscow Times: «Порошенко ризикує з призначенням Саакашвілі»


Великі плани Путіна щодо створення потужного військово-морського флоту, який мав би затверджувати російську міць по всьому світі, були зруйновані війною в Україні, пише кореспондент британської газети Times Бен Гойл.

«Москва покладається на українські заводи у виготовленні необхідних компонентів для нових кораблів. Ці відносини склалися ще за часів Радянського Союзу… Після більше ніж року конфлікту, в якому загинуло понад 6400 осіб, і в якому Київ бачить Москву у ролі головного агресора, зв’язки між оборонними промисловостями двох країн були офіційно розірвані», – пише журналіст.

За словами віце-прем’єра Росії, відповідального за оборону, Дмитра Рогозіна, заміну деталям українського виробництва мають знайти до 2018 року.

Російський план створити потужний флот до 2020 року, план, до якого експерти ставилися доволі скептично, тепер є ще менш реалістичним, пише журналіст.

Ігор Сутягін, старший науковий співробітник Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень, сказав, що українська криза змусила Путіна змінити пріоритети військових витрат на сухопутні війська. Він додав, що «кораблі є дорогими іграшками, а московські політики ніколи не розуміли, як їх використовувати».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG