Доступність посилання

ТОП новини

Київ допомагає Путіну на пільгових умовах? (Огляд преси)


Вільна економічна зона, створена для торгівлі з Кримом, – абсурд

Про необхідність заборони будь-якої торгівлі з окупованими територіями пише газета «Голос України». Щоб знищити корупцію на перетині лінії розмежування, в тому числі й із територією Криму, потрібен системний підхід, переконані експерти видання. Основний засіб – закрити лінії розмежування. Саме це передбачено законопроектом щодо економічної блокади окупованих територій. Вільна економічна зона, створена для торгівлі з Кримом, – це взагалі абсурд, пише газета. У такий спосіб Київ не лише допомагає Путіну, а ще й робить це на пільгових умовах. Лише за останній період, за інформацією експерта, офіційний товарообіг із Кримом через вільну економічну зону становив понад півмільярда гривень. Тіньовий і рахувати поготів. Якщо ж говорити про Донбас, то найбільше з його окупованої території контрабандою вивозиться вугілля. Докладніше йдеться в статті «Або воюємо, або торгуємо».

Україні варто вийти з мінських домовленостей, переконує експерт «Газети по-українськи». Це варто зробити з двох причин. Перша: це розв’яже руки українським солдатам для ефективної оборони. Щоб не стояли, як мішень, на блокпостах, а вибудовували лінію фронту. Тоді вони зможуть діяти на випередження. По-друге, вихід із мінських домовленостей гарантує не нав’язування московського підходу – повернення території разом із бойовиками. Ці домовленості передбачають зміну Конституції – за погодженням із теперішніми Донецьком і Луганськом. І ухвалення низки законів, які регулюватимуть їхнє життя за погодженням із ними. Київ повинен узгоджувати з сепаратистами призначення тамтешніх керівників СБУ, міліції, суддів, прокурорів. Тобто українці мусять загалом змінити країну, децентралізувати її так, як це влаштовуватиме Донецьк і Луганськ. Це спосіб розвалити країну. Щодо Криму, то потрібно блокувати півострів найрізноманітнішими методами – дипломатичними, політичними, економічними, транспортними. Із залученням міжнародних та внутрішніх санкцій. Головне – примусити Росію платити. Українські дипломати повинні дбати про зведення санкцій проти Росії в один пакет. Бо зараз є два: суто косметичні щодо Криму і значно серйозніші – запроваджені через війну на Донбасі. Треба домагатися, щоб скасування цього єдиного пакета санкцій було можливим тільки в разі повернення всіх територій – і Донбасу, і Криму, наголошує експерт.

Не вщухають скандали навколо заступників глави МВС Арсена Авакова. Як пише газета «Україна молода», міністр уже понад рік вперто тримає на службі одіозних персон із генеральськими лампасами, які вірою і правдою служили режиму Януковича і мали б бути давно звільнені за процедурою люстрації. Протягом останніх півтора місяця посади заступників глави МВС зі скандалом залишили «за власним бажанням» Віталій Сакал та Сергій Чеботар. Нині ж під люстрацію потрапив тепер уже екс-начальник столичної міліції Олександр Терещук, а проти екс-начальника Департаменту ДАІ МВС Олександра Єршова слідчі ГПУ навіть відкрили кримінальне провадження за підозрою в незаконному збагаченні. Докладніше йдеться в статті «А з міністра, як з гуся вода».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG