Доступність посилання

ТОП новини

Васильків – як каталізатор готовності влади до форс-мажорів (огляд преси)


Вибух на нафтобазі у Василькові повинен змусити владу обновити алгоритм захисту населення

Вибух на нафтобазі у Василькові повинен змусити владу обновити алгоритм захисту населення і посилити перевірки безпеки промислових об’єктів, наголошує газета «День». Навіть якщо Феміда таки знайде дійсних винуватців і покарає, навряд чи справу можна буде вважати закритою. Чергова масштабна трагедія винесла на поверхню ще одне запитання без відповіді: чи готова держава системно до протидії таким несподіванкам і чи є готові алгоритми реагування на подібні форс-мажори? Актуальність позитивної відповіді особливо зростає в умовах війни з Росією і можливих терактів, наголошує видання у статті «Васильків – як каталізатор».

До пропускної системи на лінії розмежування у Донецькій та Луганській областях з’являється все більше і більше нарікань і зауважень, оскільки вона дискримінаційна та неефективна, констатує газета «День». Нещодавно і керівництво Донецької обласної військово-цивільної адміністрації заявило, що ініціюватиме скасування перепусток, щоб перетинати лінію розмежування лише за паспортами. Адже за півроку існування пропускного режиму система і досі не запрацювала як злагоджений механізм: за обіцяні десять днів перепустку отримує мало хто, а щоб отримати цей документ, треба кілька разів їздити на блокпости українських військових, дорогою минаючи КПП бойовиків. Довжелезні черги на подачу заявок – теж не додають ентузіазму. Щоб їх уникнути, люди змушені платити хабарі. За інформацією експерта видання, більшість людей отримали пропуски шляхом хабарів. Суми – від 300 гривень, якщо ви дуже близько до тих, хто це робить, і тарифи піднімаються вгору до двох тисяч гривень, залежно від того, як швидко це потрібно і де ви перебуваєте.

Пише про хабарництво на кордонах і газета «Голос України». Експерт видання наголошує, що поки волонтери думають, як допомогти бійцям, деякі чиновники – як вкрасти. Зокрема, на кордоні митники з волонтерів вимагали 1,5 тисячі євро хабар за дозвіл на ввезення двох автомобілів медичної допомоги для поранених бійців у зоні АТО. Чиновники, як і при попередній владі, впевнені, що їм усе зійде з рук, наголошує газета.

Коли за часів Кучми чи Януковича треба було розігнати протестувальникiв проти влади, правоохоронні органи діяли напрочуд швидко та злагоджено. Але коли на кону стоїть потреба не проґавити когось iз топових чиновників, звинувачених у скоєнні злочину, жвавість правоохоронців випаровується, констатує газета «Україна молода». Свого часу силові відомства преспокійно «проґавили» як самого Януковича, так і провідних персон з його кліки. Однак тоді – себто на другий-третій день після перемоги Революції гідності – ці самі відомства очолювали старі кадри, які не могли діяти проти своїх господарів. Але прийшли нові, котрі так і не розслідували розстріли Євромайдану, і одне з останніх досягнень яких – це зниклий (поки що) Сергій Клюєв. Про причини йдеться в статті «Утікач на лікарняному».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG