Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії засудив сина Джемілєва до 5 років тюрми


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

У Росії суд вирішив засудити сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера до п’яти років позбавлення волі, повідомив його адвокат.

«Отже, вироком Краснодарського крайового суду Хайсер Джемілєв засуджений до 5 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Вирок оскаржу», – написав захисник Микола Полозов у Twitter.

За словами адвоката, дворічне перебування під вартою зараховується Джемілєву в рахунок позбавлення волі день за день. Він додав, що через півроку можливе умовно-дострокове звільнення.

«Також Росія ще не відповіла на запит про екстрадицію Хайсера Джемілєва на батьківщину. На ухвалення рішення є ще приблизно півтора місяця», – написав Полозов.

Напередодні адвокат заявляв, що сторона обвинувачення просила для Хайсера Джемілєва 5,5 років позбавлення волі.

У Росії Джемілєва-молодшого судили за участю присяжних. Вони одноголосно виправдали Хайсера Джемілєва за звинуваченням в умисному вбивстві з хуліганських мотивів, проте за звинуваченням щодо зберігання зброї і боєприпасів, а також щодо заподіяння смерті через необережність колегія присяжних визнала Джемілєва винним.

Хайсера Джемілєва затримали 27 травня 2013 року у дворі його будинку в Бахчисараї, де від пострілу в голову загинув 44-річний будівельник Февзі Едемов.

Міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство». Після анексії Криму «слідчі органи» вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з кримського СІЗО в Краснодарський край. Хайсер Джемілєв провину не визнає. За словами його захисника, це було вбивство, вчинене через необережність.

Апеляційний суд Києва також розцінив дії Хайсера як вбивство з необережності і постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини раніше виніс рішення про звільнення Джемілєва-молодшого. Однак Росія відмовляється його виконувати.

XS
SM
MD
LG