Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Яценюка з Фірташем: олігарх презентував альтернативну програму


Дмитро Фірташ у Віденському суді. 30 квітня 2015 року
Дмитро Фірташ у Віденському суді. 30 квітня 2015 року

Яценюк: «Український олігарх має бути притягнутий до відповідальності у США»

Київ – Сполучені Штати Америки повинні судити олігарха Дмитра Фірташа, який зараз перебуває під слідством ФБР і живе в Австрії. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, порівнявши Фірташа з вампіром, що живився за рахунок «Нафтогазу». Олігарх у цьому конфлікті проти уряду зробив наступний крок. Підконтрольна йому Агенція з модернізації України презентувала власну програму, альтернативну Угоді про асоціацію з ЄС.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Ми повністю переглянули систему енергетичного сектору. Ми усунули олігархів та посередників, які, як вампіри, існували в українському «Нафтогазі», в тому числі й пана Фірташа, який перебуває під слідством ФБР. І ми переконані, що цей український олігарх має бути притягнутий до відповідальності у США», – заявив Арсеній Яценюк під час виступу у Вашингтоні 9 червня.

Він також додав, що український уряд «робить усе, щоб побороти корупцію і на найвищому рівні, і на рівні інспекторів, митників, міліціонерів, прокурорів, суддів». Таким чином, резюмував прем’єр, уряд діє в рамках антикорупційної програми реформ.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Напередодні прес-служба МВС також проінформувала, що проти олігарха порушено справу за змову з екс-керівництвом «Нафтогазу» щодо 11 мільярдів кубів газу. Мова йде про теперішніх членів «Опозиційного блоку»: екс-очільника «Нафтогазу» Євгена Бакуліна та екс-главу Міненерго Юрія Бойка. За словами глави відомства Арсена Авакова, щодо цього вже відкрили кримінальне провадження та передали його для процесуального керівництва в Генпрокуратуру.

Ще раніше суд наклав арешт на 46 об’єктів нерухомості групи компаній Ostchem, крім того, було направлено 110 клопотань проти компанії.

Що пропонує у своїй програмі Фірташ?

Тим часом підозрюваний Сполученими Штатами у хабарництві Дмитро Фірташ залишається в Австрії – 30 квітня суд Відня відмовив у запиті Мін’юсту США про екстрадицію Дмитра Фірташа. Не перебуваючи фізично у Києві, він все ж «плутає карти» уряду та впливає на українські реалії. Зокрема, заснована під його патронатом Агенції з модернізації України (АМУ) презентувала власну, альтернативну програму розбудови держави. Експерти організації, коментуючи її, заявили: Угода про асоціацію з ЄС є переобтяжена, натомість їхній проект реальніший до виконання.

Дмитро Фірташ у Віденському суді. 30 квітня 2015 року
Дмитро Фірташ у Віденському суді. 30 квітня 2015 року

Програма АМУ розрахована до 2035 року і має перетворити Україну на процвітаючу демократичну державу з європейськими цінностями. Для цього передбачено «гарантійний фонд» – 500 мільярдів євро. Ключовими секторами, над якими мають зосередитися експерти, мали б бути: розвиток демократії, економіки, інфраструктури, інтеграція торговельних систем та ринків збуту, реформи у державному управлінні та підвищення соціальних стандартів.

«Основна наша мета, аби Україна знову «стала на ноги» і прямувала до кращого майбутнього. Ми працюватимемо над тим, щоб Україна стала членом європейської сім’ї і розвивала співпрацю з Європою», ­– наголошує один із директорів агенції та віце-канцлер Австрії (2011-2014) Міхаель Шпінделеггер.

Заявлені плани в АМУ амбітні: налагодити прозору систему державного управління, розбудувати інфраструктуру, посилити конкурентоздатність на ринку. Водночас, програма передбачає, що Україна не матиме конфліктів і буде в хороших стосунках із сусідніми країнами. У вересні програму хочуть представити на розгляд парламенту, а згодом планують заснувати Фонд модернізації України.

Агенція з модернізації України: олігархи і реформи

Агенцію з модернізації України напряму пов’язують із олігархами Дмитром Фірташем, Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим. Фірташ презентував АМУ на інвестиційному форумі «Україна завтра» у березні 2015 року в Австрії. Саме його фінансова група стала основним спонсором організації. Тоді олігарх, фактично, відкрив «другий фронт» і мав намір прописати власний «план Маршалла для України» – саме про цю програму йде мова. Тоді Фірташ заявив, що «у системі немає крові, нам треба її туди закачати».

«Проводячи реформи, ми повинні створити інвестиційний фонд, в якому буде не менше ніж 300 мільярдів доларів. Україна – велика держава, і ми розуміємо, що потрібні великі гроші. За ці 200 днів ми повинні попрацювати з інвесторами та залучити фінансування, як від європейських, так і від українських сторін. Але програма не повинна бути відірвана від бізнесу», – сказав він.

Штефан Фюле відмовився стати частиною Агенція з модернізації України

Штефан Фюле
Штефан Фюле

Після цього низкою українських медіа пройшла хвиля майже дослівних публікацій про те, як Фірташ «зайнявся модернізацією України» та приміряв на себе амплуа реформатора. Примітно, що колишній єврокомісар Штефан Фюле відмовився долучитись до розробки програми і очолити напрямок європейської інтеграції. За його словами, той факт, що проектом опікується олігарх Фірташ, також вплинуло на його рішення.

Прізвище мені добре відоме. Це не дає достатніх гарантій того, що робота агенції здійснюватиметься для українців і у співпраці з українською владою
Штефан Фюле

«Це прізвище мені добре відоме. Це, як на мене, не дає достатніх гарантій того, що робота агенції здійснюватиметься для українців і у співпраці з українською владою», – сказав Фюле.

Водночас, Міхаель Шпінделеггер як один із директорів агенції наполягає: олігарх не чинить тиску на експертів Агенції. Він також не схильний вбачати у відмові Фюле зв’язок із Фірташем.

Фірташ на нас не впливає - Агенція з модернізації України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


«Ми підписали угоду про фінансовий внесок з боку пана Фірташа. Проте у цій угоді прописано: незважаючи на це, Агенція діє незалежно. Ніхто з директорів чи керівників напрямків не відчуває на собі ніякого тиску, впливу», – каже Шпінделеггер.

За його словами, зараз Агенція «розширює платформи партнерів, які надаватимуть свої внески».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG