Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі адекватно оцінив проблеми Одеського регіону – активіст


Міхеїл Саакашвілі в Одесі. 10 червня 2015 року
Міхеїл Саакашвілі в Одесі. 10 червня 2015 року

Найближчим часом Саакашвілі хоче зробити Одесу найбезпечнішим містом в Україні та повністю декриміналізувати регіон

Одеса – Міхеїл Саакашвілі представив свою програму реформування Одеського регіону. Головними своїми завданнями новопризначений голова ОДА назвав боротьбу з корупцією та криміналом. Одесити погоджуються із Саакашвілі, що хабарництво та злочинність – це головні перепони для розвитку області, і підтримують його рішучі наміри зробити з Одеси найбезпечніше місто в Україні. Проте мешканці області побоюються, що не всі нові посадовці у команді екс-президента Грузії можуть добре розумітися на специфіці роботи на Одещині.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одеситка Любов Рогатинська зраділа, коли дізналася про призначення Міхеїла Саакашвілі на посаду голови Одеської обладміністрації. На її думку, це одне з найвлучніших рішень, які ухвалювалися у місцевій кадровій політиці за останній час. Жінка задоволена першими кроками нового голови області, а саме наміром повністю оновити команду за рахунок висококваліфікованих професіоналів.

Одеса стане крутішою, ніж просто маленький Париж. Нас побачать, і Україна підніметься
Любов Рогатинська

«Боровик, що підтягнувся – це знак, що сюди треба підтягувати дуже пристойну і розумну публіку. Одеса стане крутішою, ніж просто маленький Париж. Нас побачать, і Україна підніметься», – впевнена одеситка.

Але не всі так однозначно сприймають кроки Саакашвілі в ролі голови ОДА. На думку кримчанки Лідії, яка вже тривалий час мешкає в Одесі, новому очільнику області треба бути обережним і зважати на етнічну насиченість регіону. Проте вона не бачить нічого поганого у тому, що обласну міліцію може очолити інший грузинський реформатор Ґіорґі Лорткіпанідзе.

Він вже реформував цілу країну, і тепер зробити щось в окремому регіоні вийде ще краще

«Він уже реформував цілу країну, і тепер зробити щось в окремому регіоні вийде ще краще. Звичайно, хотілося б, аби більше уваги приділялося кордону з Придністров’ям, і щоб у місті та області не було ніяких провокацій, терактів», – говорить вона.

Одним з перших рішень, які ухвалив Міхеїл Саакашвілі, – це відкритий конкурс на посади голів усіх 26 районних адміністрацій. У ньому зможуть брати участь усі охочі, заповнивши онлайн-анкету. Вимоги до кандидатів – наявність вищої освіти і своє бачення розвитку регіону. Після першого етапу відбору кандидати поспілкуються з самими мешканцями, і кадрові рішення будуть ухвалюватись лише після узгодження з громадою. На місцях такі зміни прийняли з розумінням. Керівник апарату Іванівської райдержадміністрації Лілія Білоус не здивована таким рішенням Саакашвілі. Вона розуміє, що будь-який керівник завжди формує команду за своїми критеріями. Але у випадку з головою ОДА саме це викликає деякі побоювання.

Можуть прийти люди, які не знайомі зі специфікою району та соціально-економічним розвитком
Лілія Білоус

«Інша річ, що можуть прийти люди, які не знайомі зі специфікою району та соціально-економічним розвитком. У цьому плані в мене виникають деякі сумніви. Я все-таки думаю, що населення району схильне до тої думки, щоб районну адміністрацію очолювала людина, яку вони знають», – говорить Білоус.

Свою програму реформ Міхеїл Саакашвілі розділив на три етапи: 50-денний, 100-денний, 6-місячний та довгостроковий. Голова ОДА заявив, що Одеса без корупції та криміналу – це гарантія нових можливостей для реалізації потенціалу в усіх сферах. Особливо в туризмі. За його словами, Одесі не потрібні танки, Одесі потрібні туристи.

Громадський активіст, член «Групи 2-го травня» Сергій Дібров впевнений, що той досвід, який здобув Саакашвілі, борючись із корупцією у колись одній з найкорумпованіших республік колишнього Радянського Союзу, допоможе йому і в Одесі. Він зазначає, що Саакашвілі вже цілком адекватно оцінив проблеми регіону небезпідставно переконаний у ефективності своїх пропозицій щодо їх вирішення.

«Якщо Саакашвілі пішов на цю посаду, ризикуючи своєю репутацією і своїм місцем в історії, я думаю, у нього є якісь офіційні чи неофіційні домовленості з приводу його повноважень, які можуть бути ширшими, ніж повноваження звичайного одеського губернатора», – вважає активіст.

Хоча сам колишній президент Грузії заявив, що для нього єдиним важелем впливу буде думка суспільства. «Ми нічого взагалі не доб’ємося, якщо влада, центральна влада не буде постійно відчувати ваш подих у потилицю», – наголосив він.

У найближчий час Саакашвілі анонсував візити у всі ключові міста та селища області, аби почути конкретні претензії і побажання від громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG