Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці країн НАТО звинувачують Росію, але не хочуть воювати з нею – опитування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Результати опитування вказують, що у найбільших країнах НАТО неохоче відстоюють статтю Північноатлантичного альянсу, яка вимагає захистити союзника у разі потреби

Мешканці восьми найбільших країн НАТО у Європі покладають відповідальність за конфлікт в Україні на Росію, але при цьому значна їх частина не відчуває великого ентузіазму з приводу зобов'язань прийти на допомогу членам НАТО, якщо Росія на них нападе. Про це свідчать результати нового опитування, проведеного соціологічною компанією Pew Research Center.

Результати опитування також вказують на те, що багато мешканців західних країн вбачають у Росії військову загрозу іншим сусіднім державам.

Проте, мало хто з них підтримує ідею надання зброї Україні. Ба більше, щонайменше половина німців, французів та італійців вважають, що їхні країни не повинні використовувати військову силу для захисту союзника НАТО, якщо на нього нападе Росія.

В середньому, за результатами опитування, 39 відсотків мешканців країн-членів НАТО вважають Росію головним винуватцем конфлікту, що триває на сході України. Значно менше – 18 відсотків – покладають провину на проросійських сепаратистів у Луганській і Донецькій областях.

Половина опитаних заявила, що Росія становить серйозну військову загрозу іншим сусіднім державам. При цьому 70 відсотків опитаних у країнах Альянсу виступають за надання Україні економічної допомоги. Більшість (57 відсотків) також підтримують членство України в НАТО.

Країни НАТО, однак, не поспішають активніше втручатися в конфлікт, особливо за допомогою військових засобів. Опитування показало, що в середньому лише 41% виступає за постачання зброї Україні.

Також з'ясувалося, що мешканці багатьох союзних країн не хочуть виконання статті 5 Північноатлантичного договору, що вимагає від усіх членів Альянсу надати військову допомогу союзнику в разі необхідності.

В середньому 48 відсотків опитаних заявили, що їхня країна повинна застосувати військову силу, якщо Росія вступить у серйозний військовий конфлікт з сусідньою країною, що входить в НАТО, в той час як 42 відсотки виступають проти.

Єдиними країнами, в яких більше половини населення вважає, що їх влади повинні прийти на допомогу, якщо Росія нападе на члена Альянсу, виявилися США і Канада (56 і 53 відсотки, відповідно).

Навпаки, Німеччина стала тією країною, в якій найбільше опитаних (58 відсотків) вважають, що приходити на допомогу – не слід.

При цьому у всіх країнах НАТО, де проводилося опитування, більшість (у середньому 68 відсотків) вважає, що швидше США виступить на захист союзника, ніж їх власна країна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG