Доступність посилання

ТОП новини

Євангеліст через суд домігся, щоб його не мобілізували


Мобілізований судиться з військоматом у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Мобілізований судиться з військоматом у Харкові

Протестант з Харкова вимагає альтернативної служби замість військової

Харків – Харківський окружний суд визнав неправомірними дії Фрунзенського райвійськкомату міста, співробітники якого вручили повістку про мобілізацію до Збройних сил парафіянину Євангельської церкви замість забезпечити можливість альтернативної, невійськової служби. У військкоматі вважають, що не порушили законодавства, оскільки мобілізованому мирянину протестантської церкви могли б запропонувати службу, не пов'язану із стрілянням зі зброї. Також у військкоматі наголошують, що наразі українське законодавство не передбачає особливих прав для віруючих людей під час часткової мобілізації.

Євангеліст через суд домігся, щоб його не мобілізували
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Біблія є у нас уже і в мобільних пристроях, тому моя Біблія зі мною завжди – в телефоні. Отже, в посланні до Ефесян апостол Павло пише таке: «Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крові та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби. Через це візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір дня злого, і, все виконавши, витримати», – цитує Святе Письмо Павло Бакум.

Він вважає, що у віруючого в Бога може бути тільки одна зброя проти ворога – це любов до ближнього, яку сповідував Ісус Христос, навіть при тому, що цей ближній готовий проливати кров.

Альтернативна служба лише для мирного часу?

Павло Бакум більше двадцяти років є прихожанином євангельської церкви «Нове покоління». За віровченням він немає права брати до рук зброю, а тому в дев'яностих роках відслужив альтернативну, не військову службу, як це передбачено українським законодавством для мирян протестантських конфесій.

У травні ж цього року у військкоматі Фрунзенського району Харкова Павлові відмовили в альтернативі й вручили повістку із зобов’язанням з'явитися для відправки на військову службу.

35-та стаття Конституції визначає, що військовий обов'язок має бути замінений альтернативною службою
Павло Бакум

«Мене визнали придатним до військової служби, вручили повістку, не звертаючи уваги на те, що я постійно наголошував: 35-та стаття Конституції визначає, що військовий обов'язок має бути замінений альтернативною службою», – розповів про суперечки з військовими комісарами Павло Бакум.

Мобілізований євангеліст може бути кухарем чи при шпиталі – військкомат

У Фрунзенському райвійськкоматі натомість кажуть, що чинне законодавство передбачає альтернативну службу в армії тільки в мирний час для строковиків і жодних альтернатив в рамках часткової мобілізації.

Позивач не має права на відстрочку за призовом з мобілізації… Він має право бути кухарем, бути при шпиталі. Це саме те, чого просить позивач, аби не брати в руки зброї
Ірина Дмитрієва

«Позивач не має права на відстрочку за призовом з мобілізації… Він має право бути кухарем, бути при шпиталі. Це саме те, чого просить позивач, аби не брати в руки зброї», – впевнена провідний спеціаліст Фрунзенського райвійськкомату Ірина Дмитрієва.

Заступник військового комісара Харківщини Юрій Калгушкін пояснює, що у військкоматах дуже чекають на ухвалення депутатами закону, який враховуватиме права баптистів, євангелістів, членів релігійної громади «Свідки Єгови», адвентистів сьомого дня та мирян решти конфесій, де сповідують заборону на участь у військових конфліктах. Тож, на його думку, у Фрунзенському райвійськкоматі Харкова, вручивши повістку Павлові Бакумову, не порушили закону.

За весь період проведення мобілізації в такій категорії було максимум чотири військовозобов'язаних
Юрій Калгушкін

«За весь період проведення мобілізації в такій категорії було максимум чотири військовозобов'язаних. Практично щодо свіх, окрім Фрунзенського військкомату, районними комісарами ухвалювалося рішення не мобілізувати їх на військову службу. Ми направляємо їх до волонтерських організацій, щоб забезпечити допомогою Збройні сили або в інші організації, які допомагають армії та іншим силовим структурам», – зазначив в коментарі Радіо Свобода Юрий Калгушкін.

Раніше Генштаб радив військкоматам, замість мобілізовувати протестантів до військових підрозділів, залучати їх до зведення оборонних споруд.

Сам Павло Бакумов запевняє, що не відмовляється працювати на захист України. Від початку конфлікту на Донбасі він їздить до військових в зону АТО з благодійною допомогою та з місіонерським служінням.

Павло Бакум став тертім парафіянином протестантської церкви, якому вдалося через суд домогтися права на альтернативну службу під час часткової мобілізації. Раніше подібні позови розглядалися в судах Дніпропетровщини та Рівненщини. Наразі невідомо, чи оскаржуватимуть рішення Харківського окружного суду юристи Фрунзенського райвійськкомату.

На цю ж тему:

27.02.2015
В Україні вперше слухають судову справу про ухилення від мобілізації з релігійних мотивів

Чи може мобілізований громадянин України скористатись правом на альтернативну службу? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG