Доступність посилання

ТОП новини

Як зняти кіно за сто гривень


У Черкасах знімають фільми про рідне місто
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

У Черкасах знімають фільми про рідне місто

«Я придумую, пишу сценарій, малюю розкадровки, підбираю реквізит, сам знімаю і монтую» – переможець кінофестивалю

У Черкасах популяризують фільми про місто. На першому фестивалі кіно місцеві режисери презентували історії, дія яких розгортається у Черкасах. Усі короткометражки знімали своїми силами та за власний кошт. За перші три місця переможці отримали грошову винагороду від організаторів. У майбутньому фінансово підтримувати фестиваль обіцяють місцеві владці.

15-річний Олександр Фауст на перший Черкаський фестиваль кіно підготував аж дві короткометражки – «Літачок» та «Музикант». Обидва фільми здобули перші призові місця. Хлопця вразило, що під час фестивалю залу кінотеатру вщент заповнили глядачі – сиділи і на сходах, і на підлозі. Олександр переконаний, що черкащанам просто бракує власне українського кіно та фільмів про рідне місто.

«Літачок» я знімав дуже просто: за п’ять днів, і витратив на нього 100 гривень
Олександр Фауст

«Якщо всі будуть знімати так, як я, то наше кіно розживеться дуже швидко. «Літачок» я знімав дуже просто: за п’ять днів, і витратив на нього 100 гривень. І це були незаплановані витрати, тобто, в принципі, безкоштовно. На «Музиканта» пішло 250 гривень. Я за такою схемою працюю: я придумую, пишу сценарій, малюю розкадровки, підбираю реквізит, сам знімаю і монтую. Мені так легше», – говорить переможець.

На перший Черкаський фестиваль кіно місцеві режисери подали шість короткометражок. Спершу організатори планували об’єднати їх у повнометражний фільм «Черкаси, я люблю вас!» Згодом від цього задуму відмовилися, однак обов’язковими умовами залишили прив’язки до Черкас та історії кохання.

От – своє, і воно якісним буде, стане, або вже є. Залежно від того, як ти це робиш
Вероніка Моль

«Коли ми говоримо про це на міському аматорському рівні, той факт, що все-таки знайшлися люди, які, не маючи не те, що коштів, які навіть не мали уявлення, як це робити, а просто мали бажання, і вони брали і знімали фільм в рідному місті. Ми бачимо там аматорську гру акторів, коли це якось занадто драматично, ніби це акторська гра 50-х років. Це все-таки говорить про те, що це потрібно. Не стільки зазіхати на заміну, але от будувати це на якомусь власному фундаменті і на впевненості, що от – своє, і воно якісним буде, стане, або вже є. Залежно від того, як ти це робиш», – говорить організаторка фестивалю Вероніка Моль.

Призовий фонд для переможців організатори торік виграли у конкурсі молодіжних проектів. Тепер же Черкаському фестивалю кіно обіцяють фінансово допомагати міські депутати.

«Мені здається, що такі речі треба тільки популяризувати, треба допомагати не тільки тому, що люди, молодь наша, проявила творчість, а й тому, що треба ще думати про українське кіно. Можливо, це наші майбутні автори. Чому б ні? Саме з Черкас. Чому б не підтримати молодих авторів, які і художні стрічки готові знімати. І, не маючи нічого, вони зробили такі фільми», – говорить директорка кінотеатру «Україна», депутат міської ради Валентина Слуцька.

Переможець фестивалю Олександр Фауст свої відеороботи викладе в інтернет, щоб їх побачили якомога більше людей. Водночас, усі короткометражки організатори планують ще раз показати черкащанам. Швидше за все, робитимуть це в літньому кінотеатрі одного з парків міста. Адже там новий український кінопродукт зможуть переглянути не лише фани фестивального кіно, а й пересічні містяни.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG