Доступність посилання

ТОП новини

АТО: після «гумконвою» з Росії кількість обстрілів різко збільшилася


Український війьковослужбовець поблизу Донецького аеропорту, 5 червня 2015 року
Український війьковослужбовець поблизу Донецького аеропорту, 5 червня 2015 року

«Наразі найгарячіше – поблизу Донецького аеропорту. А після півночі бойовики найбільше обстрілювали Мар’їнку»

Впродовж минулої доби майже 100 разів сепаратисти обстріляли сили антитерористичної операції та мирні населені пункти, які розташовані поблизу бойових дій, а у вихідні – вдвічі більше. Наразі найгарячіше – поблизу Донецького аеропорту. Про це повідомив в ефірі Радіо Свобода речник АТО Антон Миронович. За його словами, причиною різкого збільшення обстрілів є російські «гуманітарні конвої», які регулярно передають бойовикам озброєння. У прес-центрі АТО кажуть, що знову фіксують використання сепаратистами важкого озброєння, забороненого Мінськими угодами. Сайти сепаратистів наразі не подають інформації про те, як минула ніч на Донбасі, але щодня звинувачують українських військових у порушенні так званого «режиму тиші». Натомість українські силовики переконують, що виконання Мінських домовленостей – один із пріоритетних напрямків для керівництва АТО Збройних сил України. Раніше спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявила, що обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння на визначені позиції згідно з мінськими угодами від 12 лютого.

АТО: впродовж доби було зафіксовано близько 100 обстрілів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Миронович, чи могли б Ви повідомити останні дані з зони АТО? Якою є нині ситуація у зоні бойових дій?

– Ситуація не змінюється. Впродовж доби, що минула (до 00.00) було зафіксовано близько 100 обстрілів позицій українських військ та мирних населених пунктів в зоні АТО. Зокрема, найскладнішою ситуація залишається поблизу Донецького аеропорту.

Лише по Марїнці після опівночі бойовики гатили близько не менше 4 разів застосовуючи 120-міліметрові міномети та реактивні системи залпового вогню
Антон Миронович.

Впродовж цієї ночі з тимчасово окупованих територій було здійснено близько 40 обстрілів по позиціях наших військ. Зокрема, найбільше постраждали Опитне, Тарамчук, Березове, Піски, Мар’їнка, Красногорівка. Лише по Марїнці після опівночі бойовики гатили близько не менше 4 разів застосовуючи 120-міліметрові міномети та реактивні системи залпового вогню. Також були зафіксовані обстріли в інших секторах – це на Луганщині, на Артемівському напрямку. Але більш-менш тихо було поблизу Маріуполя. Проте декілька разів було зафіксовано застосування стрілецької зброї та гранатометів.

Ворог продовжує вести активну розвідку. За ніч було помічено 16 його безпілотників.

– Чи Ви маєте якесь пояснення, чому так різко зросла кількість обстрілів у зоні АТО?

Ми пов’язуємо кількість обстрілів з «гуманітарними конвоями», які рухаються з території Російської Федерації і регулярно передають бойовикам озброєння
Антон Миронович

– Перш за все, ми пов’язуємо кількість обстрілів з «гуманітарними конвоями», які рухаються з території Російської Федерації і регулярно передають бойовикам озброєння.

Також, за даними ОБСЄ, бойовики абсолютно перешкоджають роботі спостерігачів місії на кордоні України з Росією. І відповідно цими шляхами пересуваються колони техніки та особовий склад для поповнення лав російсько-терористичних військ.

Така кількість обстрілів – це, перш за все, збройні провокації проти Збройних сил України, головна мета яких – змусити військовослужбовців ЗСУ застосувати заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Але ми суворо дотримуємося цих угод і у відповідь використовуємо лише дозволене озброєння – максимально це міномети калібру 82-міліметри.

Бойовики намагаються знайти слабкі місця у нашій обороні. Можливо, вони готуються до якихось наступальних дій чи проривів, але хочу запевнити, що на всіх напрямках виконані всі заходи щодо підвищення обороноздатності нашої держави. Резерви – в постійній готовності. Наші бійці знають свої маневри, знають свої головні завдання. І ми готові до будь-якого розвитку подій.

– Бойовики на своїх сайтах звинувачують українських військових у порушенні так званого «режиму тиші». Чи дотримується українська сторона Мінських домовленостей?

– Виконання Мінських домовленостей – один із пріоритетних напрямків для керівництва АТО наших Збройних сил. І позиція така, що цей конфлікт треба вирішувати все ж таки не важким озброєнням, а домовленостями мирного характеру.

«Жодна сторона не завершила відведення важкого озброєння»

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ наприкінці минулого тижня заявила, що обидві сторони конфлікту на Донбасі не відвели важке озброєння на визначені позиції згідно з мінськими угодами від 12 лютого.

«Жодна сторона не завершила відведення важкого озброєння. Безпілотники місії й спостерігачі помітили танки й вогневі позиції по обидва боки лінії зіткнення», – сказав речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків.

Він додав, що спостерігачі місії постійно зіштовхуються з обмеженням доступу для моніторингу ситуації.

9 червня у Міноборони України заявили, що Збройні сили відвели усе важке озброєння від лінії розмежування сторін на Донбасі на встановлені Мінськими домовленостями відстані після того, як повертало його для відбиття нападу бойовиків біля Мар’їнки.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG