Доступність посилання

ТОП новини

Відкликати людей Януковича з Венеціанської комісії майже неможливо – Мінʼюст


Політична карикатура. Автор – Олексій Кустовський
Політична карикатура. Автор – Олексій Кустовський

Тим часом люстрованого міліціонера можуть перевести в Національну гвардію

Представники України в Венеціанській комісії лякають владу негативними висновками дорадчого органу Ради Європи щодо закону про очищення влади. Представники люстраційного департаменту Міністерства юстиції, у свою чергу, називають критиків людьми Януковича. Тим часом люстрація в Україні і далі триває, однак деякі приклади дії закону викликають запитання.

Юрист та екс-заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов, який майже одразу після перемоги Євромайдану поїхав за кордон та зараз перебуває у Москві, оприлюднив документ, який назвав висновками Венеціанської комісії щодо українського закону про очищення влади. Вони, на його думку, є «поразкою української люстрації». Схожої думки дотримується представник України в Венеціанській комісії Володимир Пилипенко.

За його словами, закон не відповідає критеріям люстрації, які визначені резолюціями Ради Європи. Зокрема Пилипенко вимагає індивідуальної люстрації, а не за загальними критеріями для усіх держслужбовців.

Венеціанська комісія не рекомендує застосовувати закон «Про очищення влади» до внесення змін та приведення його у відповідність до стандартів Ради Європи
Володимир Пилипенко

«Венеціанська комісія не рекомендує застосовувати закон «Про очищення влади» до внесення змін та приведення його у відповідність до стандартів Ради Європи. На жаль, українська влада на це не воліє звертати уваги, і процес люстрації в нашій країні, що не відповідає європейським стандартам, триває повним ходом», – пише Пилипенко у блозі.

Але висновки комісії, які оприлюднив Портнов, можуть бути змінені. Про це Радіо Свобода повідомила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

Доки не буде засідання Венеціанської комісії, ці документи не підлягають опублікуванню у зв’язку з тим, що вони можуть бути змінені
Тетяна Козаченко

«Доки не буде засідання Венеціанської комісії, ці документи не підлягають опублікуванню у зв’язку з тим, що вони можуть бути змінені. Засідання буде наприкінці наступного тижня, і коментар щодо висновку як член робочої групи, яка проводить роботу із експертами Венеціанської комісії, я не хочу і не можу давати», – зазначила Козаченко.

Україну в Венеціанській комісії представляють люди Януковича – Мінʼюст

Це – люди, які потрапили в Венеціанську комісію за часів пана Януковича. Відповідно до статуту Ради Європи не передбачена можливість відізвати звідти членів комісії, поки не припиняться їх повноваження
Тетяна Козаченко

У заявах Портнова та Пилипенко вона бачить власну зацікавленість та вважає їх неправдивими. «Це – люди, які потрапили в Венеціанську комісію за часів пана Януковича і представляли узурпацію, яка відбувалася в країні. Відповідно до статуту Ради Європи не передбачена фактично можливість відізвати звідти членів комісії, поки не припиняться їх повноваження, що відбудеться в 2016 році», – заявила Козаченко.

Директор департаменту наголосила, що членам комісії ще навесні надали некоректний переклад закону про очищення влади та навмисно перебільшили кількість людей, які будуть звільнені – їх нібито мало бути близько мільйона. Втім, в офіційному списку людей, щодо яких застосували положення закону, – всього 618.

За словами Козаченко, доволі багато чиновників звільнилися самостійно, тому що не бажали проходити перевірку, у тому числі на джерела походження майна. «Я не дам можливість викривлювати те, що роблять експерти Венеціанської комісії. Там справді демократичні люді, які ставлять питання та отримують від нас на ці питання відповіді та письмові довідки. Вони це чують і відображають», – вважає Козаченко.

Дивна люстрація: з міліції – в Нацгвардію

Одним з останніх держпосадовців, звільнених на підставі цього закону, став начальник Головного управління МВС у Києві Олександр Терещук – це відбулося 5 червня. Сам він повідомив журналістам, що отримає посаду в Національній гвардії.

Як розповіли Радіо Свобода у відомстві, Терещук може обійняти посаду в управлінні охорони громадського порядку. Втім, офіційно це не підтверджують. У Нацгвардії кажуть, що люстрація в них має відбутися, як і в будь якій державній структурі.

Наказу про призначення Терещука до складу Національної гвардії в керівництва Національної гвардії немає
Світлана Павловська

«Наказу по особовому складу про призначення Терещука до складу Національної гвардії в керівництва Національної гвардії немає», – наголосила голова прес-служби Національної гвардії Світлана Павловська.

Про звільнення Терещука повідомив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Раніше журналісти програми «Наші гроші» поінформували, що екс-голова київської міліції побудував триповерховий маєток на землі, заарештованій за підозрою в незаконному виділенні. Терещук називав свою домівку побудованою законно.

Наступне засідання Венеціанської комісії, де буде розглядатися український закон «Про очищення влади», відбудеться 19-20 червня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG