Доступність посилання

ТОП новини

Повінь у Тбілісі відбулася через засмічення річки – очевидиця


Ведмідь сидить на вікні другого поверху будівлі на затопленій вулиці в Тбілісі, 14 червня 2015 року
Ведмідь сидить на вікні другого поверху будівлі на затопленій вулиці в Тбілісі, 14 червня 2015 року

«Якраз в цю річку, яка спричинила стихію, сиплеться останні роки все будівельне сміття»

15 червня у Грузії – день жалоби. У ніч на неділю у Тбілісі повінь забрала життя щонайменше 13 людей, ще близько 24-х вважаються зниклими безвісти. Епіцентром повені стала прилегла до зоопарку територія в ущелині річки Вірі, яка вийшла з берегів через сильні дощі. Наразі у грузинській столиці триває ліквідація наслідків затоплення. Постраждалих уже переселили. Хижаків ще ловлять. Як повідомила Радіо Свобода очевидиця повені у Тбілісі, активістка ініціативи «Партизанське садівництво» Ната Перадзе, порятунком людей займалися в основному волонтери. А причиною страшної стихії активістка називає засмічення річки і переконує, що процес руйнувань триває.

Столиця Грузії Тбілісі оговтується після сильної повені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Вчора вночі почалася евакуація корпусів поблизу місця, де сталася трагедія. Тому що там стався зсув ґрунту, два корпуси (дев’ятиповерховий і семиповерховий) оголосили аварійними і почалася евакуація населення. Ми організувати групи волонтерів, які знаходили готелі та допомагали в розташуванні евакуйованих людей. Ми працювали майже до ранку. І вже зараз всі постраждалі розселені. Волонтери приносили дуже багато речей, дуже багато продуктів харчування – ми все це повідправляли у пункти.

Тбілісі оговтується від руйнівної повені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

– А як організована робота рятівників?

– Робота рятівників практично абсолютно була неорганізована. Це був пункт на муніципальній дільниці, де все відбулося, в Ваке – це район Тбілісі. Там організованість була нижча нуля. Нам, волонтерам, довелося просити менеджерів. Вони допомагали, сіли в кабінети в цьому муніципалітеті, щоб хоч якось організувати процес. І тільки близько 4 години ранку вдалося зрозуміти, що і як там можна робити, знайти режим діалогу.

Сьогодні уже більш організовано. Ми знаємо скільки нам потрібно людей, скільки нам потрібно лопат, скільки нам потрібно машин тощо. І все це було з’ясовано до 4 години ранку волонтерами.

– Напередодні соціальні мережі в Україні і телебачення демонстрували фото тварин, які втекли з зоопарку Тбілісі. Чи вдалося їх спіймати, адже серед «втікачів» – і хижаки, наприклад, крокодил, вовки та ведмеді?

– Крокодил не втікав. Це була дезінформація. Ведмеді були, леви. Вони кажуть, що немає точної інформації, скільки залишилося в місті, бо ми не знаємо, скільки з них загинули. Але ще близько 4-5 хижаків не знайдені. Тому ми не знаємо, чи в місті вони бігають, чи їх забрала вода. Вчора близько 3-ої години ночі вбили ведмедя в найближчому селі поблизу Тбілісі.

Наслідки повені у Тбілісі, 14 червня 2015 року
Наслідки повені у Тбілісі, 14 червня 2015 року

– Наскільки, за Вашими оцінками, очевидця повені, масштабні руйнування? Чи багато людей залишилося без даху над головою? В якому стані історичний центр Тбілісі? Адже, як повідомлялося раніше, інфраструктура грузинської столиці потрепіла суттєво, збитки від стихії оцінюють в мільйони доларів.

– Історичний центр Тбілісі – в абсолютно плачевному стані. Без експертизи казати щось дуже складно. Але, за нашими спостереженнями, це все відбувається через непланове будівництво у Тбілісі, яке триває останніми роками. Будівництво не планується містобудівниками і сміття висипається прямо в річки.

Якраз в цю річку, яка спричинила стихію, сиплеться останні роки все будівельне сміття. Те ж саме відбувається в усіх ущелинах. Це абсолютно неприпустимо. Ніде немає розписаних норм, куди це сміття має сипатися.

За моїми попередніми оцінками, що можна побачити, ще збитки для населення ростуть. Тому що вчора ще провалилася дорога в двох абсолютно інших районах Тбілісі, бо вимивається ґрунт. Ми поки не знаємо, чим це все закінчиться, тому що процес триває. Ці два аварійних корпуси можуть поповнити інші корпуси.

Ми вчора побачили менеджмент одного району Тбілісі – у нас така ж проблема в усьому менеджменті Грузії. У нас в дуже поганому стані менеджмент. Нічого не робиться, нічого не розраховано і не має професіоналів.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG