Доступність посилання

ТОП новини

Кількість загиблих від повені у Тбілісі зросла до 14 осіб


У Грузії продовжують боротися з наслідками стихії

15 червня у Грузії – день жалоби. Кількість загиблих від повені, що сталась у ніч на неділю в Тбілісі, зросла до 14 людей, ще понад 10 вважаються зниклими безвісти. Епіцентром стихії стала прилегла до зоопарку територія в ущелині річки Вере, яка вийшла з берегів через сильні дощі. Наразі у грузинській столиці триває ліквідація наслідків повені. Постраждалих переселили до готелів, а звірів, що втекли із зоопарку, досі ловлять.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

25-річна Софія Хархілаурі з маленькими дітьми перебуває в одному з готелів Тбілісі. Разом з нею тут ще понад 40 людей, які через повінь втратили свої будинки. В її шестирічної доньки через травму перебинтована нога. Річка Вере, що вийшла з берегів, зруйнувала капітальну стіну будинку Софії.

«Коли я почула крик, вийшла на вулицю, щоб посадити дітей у машину. Потім приїхав патруль, сказали, що перебувати тут небезпечно, і вивезли на магістраль Ваке-Сабуртало», – розповідає Софія.

Жителі Тбілісі прибирають місто після повені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


У неділю місцева влада Тбілісі закликала добровольців допомогти з ліквідацією наслідків повені. У понеділок на Площу героїв грузинської столиці прийшли сотні добровольців. Серед них і художниця Мака Батіашвілі.

Кожен має перекласти хоча б один камінь. Ми не можемо бути осторонь
Мака Батіашвілі

«Просто не могла залишатися вдома і дивитися телевізор. Кожен має перекласти хоча б один камінь. Ми не можемо бути осторонь», – говорить Мака.

Грузинська влада каже, що справляється без волонтерів

Але багато волонтерів, які хотіли допомогти, не змогли цього зробити – влада заявила, що не потребує їхньої допомоги.

Якщо буде потрібно, ми маємо можливість використати армію, гвардію, відповідні служби МВС. Тож ми просимо максимально утриматися від участі добровольців у цих роботах
Каха Каладзе

«Дуже багато роботи з очищення території. Переважно мерія та комунальники з цим справляються. Якщо буде потрібно, ми маємо можливість використати армію, гвардію, відповідні служби МВС. Тож ми просимо максимально утриматися від участі добровольців у цих роботах. Якщо буде необхідна допомога, ми про це оголосимо», – пояснив віце-прем’єр Грузії Каха Каладзе.

Депутат міської ради Тбілісі Джаба Самушія в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що добровольців, які прийшли на центральну площу міста, відправлять у чотири інші постраждалі райони грузинської столиці.

«Ми визначили п’ять місць, де потрібна індивідуальна допомога добровольців. А там, де працює техніка, звісно, люди не потрібні», – говорить Самушія.

Травин із зоопарку селять у тимчасові вольєри

Стихія пошкодила дороги та інфраструктуру столиці Грузії. Затопило і зоопарк, у результаті чого багато тварин опинилися на волі. Тварин ловлять по місту до цього часу, а тих, кого впіймали, посадили у тимчасові вольєри, повідомив мер Тбілісі Давид Нарманія.

Тварини тимчасово розміщені у різних вольєрах
Давид Нарманія

«Щодо долі зоопарку, то остаточне рішення ми ухвалимо пізніше. Наразі ми перебуваємо у надзвичайній ситуації. Тварини тимчасово розміщені у різних вольєрах у різних місцях. Наразі очищується територія зоопарку. Щойно вона буде очищена, з’явиться додаткове місце, після цього, за проектом, ми думатимемо про перенесення та розвиток зоопарку», – каже Нарманія.

У Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Грузії заявили, що руйнівна повінь у Тбілісі була спровокована рясними опадами у вигляді граду та дощу, які викликали зсуви у передмісті Тбілісі і тимчасове перекриття річки Вере, в якій різко піднявся рівень води.

Тбілісі оговтується від руйнівної повені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

У Євросоюзі висловили солідарність з Грузією і пообіцяли допомогти у боротьбі з наслідками повені. Готовність допомогти Грузії висловив і президент України Петро Порошенко.

Патріарх Грузії Ілія Другий назвав повінь у Тбілісі «трагедією». При цьому, за його словами, міський зоопарк у свій час був збудований комуністами з використанням розплавлених дзвонів з храмів і монастирів, тому він не приживеться на цьому місці, на думку Іллі Другого, зоопарк слід перенести в інше місце.

(Стаття підготовлена за матеріалами грузинської служби Радіо Свобода)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG