Доступність посилання

ТОП новини

«Окупант марить наступом» (огляд преси)


Російські куратори на окупованій території Донбасу планують створити «військові адміністрації»

За даними НАТО і української розвідки, «гібридна війна» на сході України може розгорітися з новою силою вже найближчим часом. Різке підвищення активності бойовиків, розширення географії бойових дій останніми днями свідчать про це, зазначає газета «Україна молода». У штабі АТО додають, що російські куратори на окупованій території Донбасу планують створити «військові адміністрації», керівниками яких призначатимуть лише кадрових військових збройних сил Росії, які контролюватимуть лідерів бойовиків і боротимуться з систематичним розкраданням гуманітарної допомоги. Публікація називається «Окупант марить наступом».

Валентин Наливайченко має потужний досвід не лише в тонкій сфері спецслужб, але й у сфері політики. Можлива відставка голови СБУ може перетворити його на яскраву політичну фігуру. Враховуючи те, що депутати неоднозначно ставляться до перспектив відставки Валентина Наливайченка, виникає можливість переформатування коаліції, констатує газета «День». Експерт видання наголошує, що в країні так і не вдалося змінити політичну еліту. Держава не втілює реформи. Політики проводять якісь неформальні домовленості, які потім спалахують у вигляді скандалів. Це дуже небезпечно, бо українці втрачають надбання, завойовані на Майдані, наголошує газета. Українська політична еліта не може грати за новими правилами. Вона залишається пострадянською за своєю сутністю. Ситуація, що сталася навколо голови СБУ, свідчить про це. Видання переконує, що Україна залишилася в пострадянській клептократії. І якщо суспільство не почне дуже жорстко вимагати і тиснути на владу, на зміни очікувати не варто. На цьому наголошується в статті «Чи є підстави для переформатування коаліції?»

Причиною нападок на Валентина Наливайченка став конфлікт із одним з його заступників Юрієм Артюховим, який є людиною Банкової. Наливайченко його критикував, що спричинило невдоволення президентської адміністрації, стверджує експерт газети «Сегодня». Однак той факт, що тема відставки Наливайченка, можливо, обговорюватиметься, не означає його відставки, переконаний експерт. Йдеться про внутрішньоелітний конфлікт, але не варто поспішати і з критикою Наливайченка, переконує політолог. Бо ще півроку тому на територіях Донбасу, звільнених від бойовиків, обстановка була зовсім іншою. Знову ж – теракти в Одесі, в Харкові. Зараз вони стали рідшими, ситуація стабілізується. І не в останню чергу через діяльність СБУ. Заголовок статті – «Що стоїть за нападками на главу СБУ Наливайченка».

Обіцяне ухвалення нового закону про місцеві вибори, які повинні відбутися на пропорційній основі з відкритими списками, затягується: в коментарях газеті «Сегодня» коаліціянти скаржилися, що деякі групи депутатів блокують узгодження єдиного документа. Тож процес може затягнутися, як і ухвалення поправок до Конституції. Саме тому спікер Володимир Гройсман планує внести зміни до календарного плану, щоб продовжити роботу сесії, яка закінчується 17 липня. Не виключено, що «слуги народу» можуть залишитися без літніх канікул, припускає видання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG