Доступність посилання

ТОП новини

З появою ідеї про Блера в уряді України західні ЗМІ взялись розслідувати його статки


Колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер
Колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер

Західні оглядачі називають Тоні Блера не найкращим претендентом на реформатора в Україні

Багатьох західних оглядачів спантеличила ідея президента України Порошенка запросити колишнього прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера до Міжнародної ради реформ при президентові. Мають питання до нього і у британському виданні Telegraph.

«Путіну вже не треба іти проти України війною – Тоні Блер врятує Україну так само, як він врятував від хаосу Близький Схід», – коментує новину про нового іноземця у товаристві українських державотворців один з користувачів Твіттера під ніком «border_reiver».

Користувача непокоїть професійний багаж та сумнівні успіхи Блера у якості спеціального посланця миру при «квартеті» з близькосхідного врегулювання. Цю посаду Блер займає з 2007 року і, очевидно не зміг наблизити буремний регіон до миру.

«Боже, і на цю посаду Блера запрошують одразу по закінченні його місії славетного близькосхідного миротворця», – кепкує Джейсон Коркоран, репортер видання Bloomberg у Москві.

Інший журналіст, московський кореспондент видання Gurdian Шон Волкер зауважує: «Якщо Порошенко у наступні кілька днів розпочне масштабний військовий наступ на основі сумнівних розвідданих про те, що у «ДНР» та «ЛНР» є зброя масового ураження, всі ми будемо знати, хто став причиною такого рішення», – пише журналіст, маючи на увазі роль, яку розвіддані з Британії, буцімто, зіграли у початку військової операції проти Саддама Гусейна.

Як відомо, у вересні 2002 року уряд Великої Британії, який тоді очолював саме Тоні Блер, представив так звані «Вересневі досьє», які містили закиди, що Ірак володіє зброєю масового знищення включно з хімічною та бактеріологічною зброєю та намагається здобути ядерну зброю.

Серед іншого, вступне слово Блера до даного документа, відзначало, що іракському режиму знадобилося би 45 хвилин, щоб привести деякі види, буцімто, наявної у нього зброї масового знищення у бойову готовність.

Між тим, в очах критиків Тоні Блера, колишній голова партії лейбористів, відзначився не лише безуспішною місією на Близькому Сході та роллю у розв'язанні війни в Іраку. Статті у британських ЗМІ звертають увагу на значний статок Блера, історію його співпраці із урядами різних країн.

Так видання Telegraph звертає увагу на те, що у власності Блера перебуває 10 будинків, а на його рахунках до 60 мільйонів фунтів.

«Хоча Блер отримав десятки мільйонів фунтів в якості платні від приватних клієнтів у цілому світі, його фінансові справи здаються настільки ж непрозорими та складними, наскільки незаперечним його міжнародний вплив», – писало видання 12 червня.

«Колишній прем'єр, його дружина Чері, старші діти Нікі, Кетрін та Іуан, нині контролюють до 10 будинків по всій Англії вартістю у понад 25 мільйонів фунтів», – зазначало видання.

Інший свіжий матеріал цього ж видання аналізує джерела прибутків колишнього прем'єра Великої Британії і звертає увагу, що він міг впливати на рішення чинного уряду щодо укладання угод з тими, чи іншими компаніями.

Так Telegraph зазначає, що за переговорами Блера із Лордом Дейтоном, який у 2013 році очолював казначейство, послідувало підписання угоди з приводу нерухомості у Манчестері загальною вартістю у 1 мільярд фунтів.

Видання також звертає увагу, що лише витрати пов'язаних із Блером компаній протягом останніх чотирьох років склали 57 мільйонів фунтів.

«Блер лобіював очільника казначейства в інтересах ОАЕ, які добивались прибуткових угоду у Великій Британії вартістю у сотні мільйонів фунтів», – пише видання.

Представники Тобі Блера відкинули всі закиди журналістів з приводу статків колишнього очільника Великої Британії.

Telegraph також називає Блера надзвичайно впливовим міжнародним посередником та відзначає, що протягом останніх 7 років він працював на владу ОАЕ, китайський бізнес, уряд Руанди, диктатора Лівії Муаммара Каддафі, королівську родину Саудівської Аравії, президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, уряди Гвінеї, Малаві, Катару, В'єтнаму, Перу, Монголії, Албанії, Колумбії, Кенії та Єгипту.

У 2012-му році міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звернулась до Блера із листом, у якому звертала увагу на ситуацію з правами людини у Казахстані, на уряд якого тоді працював Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG