Доступність посилання

ТОП новини

Парламент підтримав відставку Наливайченка


Валентин Наливайченко (архівне фото)
Валентин Наливайченко (архівне фото)

«Найімовірніше, це – результат кампанії з переформатування політичного поля для гри, яке здійснює Порошенко» – експерт

Верховна Рада України підтримала проект постанови, ініційований президентом Петром Порошенком, про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України. Рішення підтримали 248 народних депутатів за необхідних 226.

«Є позитивне рішення комітету з цього питання, є відповідне подання, внесене президентом. Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 85 Конституції України, Верховна Рада постановляє звільнити Валентина Наливайченка з посади голови СБУ», – сказав спікер Володимир Гройсман.

Раніше президент України подав до Верховної Ради проект постанови про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України.

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко напередодні голосування у парламенті назвав звільнення Наливайченка неминучим і пов'язав це, зокрема, із заявами голови СБУ у справі Дмитра Фірташа.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

«Звільнення Наливайченка було неминучим після слів Фірташа у віденському суді, де він представив Порошенка своєю маріонеткою. Відповідно, Порошенко був зобов’язаний показати, що це не так, вигнавши людей Фірташа, часто заведених у владу за квотою Кличка», – зазначив Лещенко у своєму Facebook.

Утім, деякі експерти вважають, що в ситуації з головою СБУ політики перебільшують значення фактору Дмитра Фірташа, який нині вже не впливає на кадрову політику в українській владі. Зокрема, керівник громадської організації «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко в коментарі для Радіо Свобода напередодні розгляду відставки Наливайченка висловив думку, що його звільнення – це крок Порошенка до зміцнення владної вертикалі.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

«Нинішня ситуація ніяк не пов’язана з його професійними досягненнями чи активністю. Найімовірніше, це – результат кампанії з переформатування політичного поля для гри, яке здійснює президент Порошенко. Наливайченко не є членом команди Порошенка. Людина, яка не зобов’язана Порошенку ні своїм політичним минулим, ні своїм політичним майбутнім, очевидно, не викликає повної довіри у президента, який у кадровій політиці завжди робить ставку на повну лояльність претендента», – зауважує Яременко.

Натомість політолог Володимир Фесенко переконаний, що між Петром Порошенком і Валентином Наливайченком немає ніякого конфлікту, а якщо є якесь напруження, то лише породжене надто гучними заявами очільника СБУ щодо відвідин Генпрокуратури разом із підрозділом «Альфа».

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Скоріше, напруга пов’язана з тим, що Наливайченко відчув зростання критичної уваги до себе. Можливо, він вирішив зіграти на випередження», – припускає Фесенко.

12 червня Наливайченко повідомляв, що СБУ зареєструвала кримінальне провадження стосовно колишнього заступника генпрокурора Анатолія Даниленка, який, за словами Наливайченка, є співвласником нафтобази «БРСМ-Нафта», де сталась масштабна пожежа. Документи про це Наливайченко передав до Генеральної прокуратури.

Анатолій Даниленко, у свою чергу, виступив на кількох телеканалах із заявами, що він заперечує причетність до нафтобази. В ефірі телеканалів «1+1» і «5-го каналу» він також заявив, що буде позиватися до голови СБУ.

Інформація про те, що Валентина Наливайченка можуть звільнити з посади, з’явилась 15 червня. При цьому в парламентській більшості не було одностайної позиції з цього питання, проте у «Блоці Петра Порошенка» звільнення називали неминучим.

Повідомлялося також, що Валентин Наливайченко може очолити Службу зовнішньої розвідки або обійняти посаду віце-прем’єра з євроінтеграції. Втім, тодішній радник голови СБУ Маркіян Лубківський запевнив, що Наливайченко відкинув усі пропозиції.

Одним з імовірних наступників Наливайченка на посаді називають його заступника Василя Грицака. Про це раніше повідомляв, зокрема, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Наливайченко очолював Службу безпеки України в 2006–2010 роках і з лютого 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG