Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти готуються до активізації бойових дій на донецькому напрямку – штаб АТО


Добровольчий батальйон «Донбас» під час навчань у Маріуполі. 1 квітня 2015 року (@Shutterstock)
Добровольчий батальйон «Донбас» під час навчань у Маріуполі. 1 квітня 2015 року (@Shutterstock)

«Ми маємо інформацію, що була перекинута велика кількість озброєння військової техніки з інших напрямків – і з-під Маріуполя, і з Луганщини саме до Донецька»

Бойовики не припиняють обстрілів позицій сил АТО, а епіцентром напруження залишається донецький напрямок. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив речник штабу АТО Антон Миронович. За даними штабу АТО, зранку понеділка зафіксовано близько 10 випадків застосування бойовиками зброї проти сил АТО, в тому числі з забороненої Мінськими домовленостями зброї. Сепаратисти навпаки звинувачують українських військових у порушенні «режиму тиші». Однак Антон Миронович каже, що звинувачення – це своєрідна інформаційна політика і розповів, що в штабі АТО очікують активізації бойових дій на донецькому напрямку, тому українські військові добре підготувалися, щоб в разі потреби «дати відсіч ворогові».

ЗАВАНТАЖИТИ
Найбільш кричущий випадок був зафіксований на Луганщині – по населеному пункту Нижнє бойовики гатили в реактивних систем залпового вогню «Град»
Антон Миронович

– Ситуація залишається напруженою, проте повністю зараз підконтрольна силам АТО. Загалом з опівночі до цього часу було зафіксовано близько 10 випадків застосування незаконними збройними формуваннями зброї проти сил АТО, проти мирних населених пунктів у зоні проведення антитерористичної операції. Найбільш кричущий випадок був зафіксований на Луганщині – по населеному пункту Нижнє бойовики гатили в реактивних систем залпового вогню «Град». Також в інших населених пунктах спостерігалися постріли, застосовували великокаліберні кулемети. В Мар’їнці працював снайпер. Кримське і Золоте на Луганщині обстріляли з гранатометів.

– На яких ділянках лінії розмежування зараз найскладніша ситуація?

Найскладнішою залишається ситуація на донецькому напрямку, особливо в тих населених пунктах, які розташовані поруч з Донецьким аеропортом
Антон Миронович

– Найскладнішою залишається ситуація, вже впродовж останніх двох тижнів, на донецькому напрямку, особливо в тих населених пунктах, які розташовані поруч з Донецьким аеропортом – це Піски, Опитне, Водяне, Авдіївка.

Бойовики постійно, безпосередньо з Донецька, гатять з озброєння, яке заборонене Мінськими домовленостями. Це і 120-міліметрові міномети, і гаубиці калібру 152 міліметри. Постійно кружляють ворожі безпілотники. Застосовується стрілецька зброя, фактично уся наявна в них озброєння.

– Що відомо про наміри проросійських сепаратистів? Наскільки великою є ймовірність активізації бойових дій?

Ми маємо інформацію, що навіть була перекинута велика кількість озброєння військової техніки з інших напрямків – і з-під Маріуполя, і з Луганщини саме до Донецька
Антон Миронович

– Ми готуємося до будь-яких дій. Але ми маємо інформацію, що вони досить сильно готуються на донецькому напрямку, навіть була перекинута велика кількість озброєння військової техніки з інших напрямків – і з-під Маріуполя, і з Луганщини саме до Донецька. І зараз ми очікуємо загострення ситуації саме на цьому напрямку, але тим не менше зараз там виконані всі заходи щодо підвищення обороноздатності, резерви підтягнуті і перебувають у готовності. Ми готові дати відсіч ворогу.

– Сепаратисти щодня звинувачують українських військових у порушенні «режиму тиші». Оновленої інформації на їх сайтах за минулу добу немає, але напередодні, 21 червня, вони повідомляли про 38 таких випадків. Прокоментуйте ці дані.

Ми відкриваємо вогонь лише у відповідь і калібр цього озброєння не перевищує 82 міліметри
Антон Миронович

– Коментувати ворожу брехню, напевно, складно, адже це – основна інформаційна політика самопроголошених геоутворень. Вони постійно намагаються нас звинуватити. Головна їхня мета – звинуватити нас, щоб потім піти в наступ і сказати, що ми були перші.

Я хочу запевнити, що сили АТО не використовують заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Ми відкриваємо вогонь лише у відповідь і калібр цього озброєння, яке стріляє у відповідь, не перевищує 82 міліметри.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG