Доступність посилання

ТОП новини

Поліцію Черкас хочуть створити на базі автомайданівців


«Більш ніж за рік співпраці міліції з автомайданівцями зменшилася кількість випадків ухилення від відповідальності осіб, які перебували у стані алкогольного сп’яніння»

Черкаси – У Черкасах охорону громадського порядку спільно з правоохоронцями забезпечує громадське формування «Черкаський Автомайдан». За даними міліції, більш ніж за рік такої співпраці зменшилася кількість випадків ухилення від відповідальності осіб, які перебували у стані алкогольного сп’яніння. У перспективі громадське формування «Черкаський Автомайдан» перетворять у муніципальну поліцію. Поки немає відповідних законодавчих норм, однак міські депутати розробляють програму безпеки Черкас, в якій спиратимуться саме на громадські формування.

Поліцію Черкас хочуть створити із «автомайданівців»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Півтора роки черкаські автомайданівці допомагають ДАІ патрулювати місто. Співпрацю почали ще за часів Революції гідності. Тоді, згадують активісти, їхньої присутності, насамперед, потребували самі ДАІвці. Коли ж буремні події вщухли, деякі інспектори чинили спротив спільному патрулюванню.

Ми їм допомагаємо, але ми їх і не оберігаємо. Якщо міліціонер десь випив і їде за кермом, то нам усе одно, хто він
Юрій Кравець

«Далекобійник якось підійшов і подякував за те, що робимо. Бо в Черкаській області ДАІ змінилося. Це завдяки нашій спільній роботі, такий собі виховний процес. От чесно: ми їм допомагаємо, але ми їх і не оберігаємо. Якщо міліціонер десь випив і їде за кермом, то нам усе одно, хто він», – говорить голова громадського формування «Черкаський Автомайдан» Юрій Кравець.

«Такі собі маленькі міліціянти…»

В обласному управлінні міліції від співпраці з громадськістю бачать лише позитиви. Адже активісти поклали край ухиленням від відповідальності так званих мажорів, правоохоронців та працівників суддівської гілки влади, які раніше могли пред’явити посвідчення і вплинути на правоохоронця.

Зараз це є своєрідний громадський контроль від «Автомайдану». З іншого боку це і підтримка, якщо працівнику міліції від цих так званих мажорів, правоохоронців надійдуть погрози
Владислав Пустовар

«Зараз це є своєрідний громадський контроль від «Автомайдану». З іншого боку це і підтримка, якщо працівнику міліції від цих так званих мажорів, правоохоронців надійдуть погрози, що ми тебе звільнимо, ми тебе виженемо. Якщо поряд стоїть працівник громадськості, він відчуває підтримку. Він знає: якщо діятиме згідно з законом, ніхто на нього не вплине, на його подальшу долю при проходженні служби», – говорить очільник обласного УМВС Владислав Пустовар.

Не минуло місяця, як громадська організація «Черкаський Автомайдан» стала громадським формуванням. Як пояснили Радіо Свобода активісти, тепер вони мають більше відповідальності, прав та обов’язків у межах законодавства. Наразі до громадського формування належать 27 осіб.

Дозволено видавання і носіння пристрою для відстрілу гумових куль, спецзасоби спецзахисту, використання газових балончиків, гумових кийків, наручників. Можемо складати адмінпротоколи, перебувати в приміщеннях і заходити в клуби
Юрій Кравець

«Сім’я захищена, учасник захищений. Дозволено видавання і носіння пристрою для відстрілу гумових куль, спецзасоби спецзахисту, використання газових балончиків, гумових кийків, наручників. Можемо складати адмінпротоколи, маємо право перебувати в приміщеннях і заходити в клуби, на приватній власності – з дозволу, використовувати автомобіль, якщо потрібно, з дозволу власника. Такі собі маленькі міліціянти. Хоча усі права і повноваження по карному розшуку і по відпрацюванню ДАІ залишаються за працівниками міліції», – пояснює Юрій Кравець.

Міські патрулі як тимчасова альтернатива муніципальній поліції

І в обласному управлінні міліції, і в міській раді не виключають, що саме на основі громадського формування автомайданівців у майбутньому в Черкасах створять муніципальну поліцію. Поки на державному рівні обговорюють процедуру формування таких підрозділів охорони громадського порядку на рівні муніципалітетів, черкаські депутати розробляють програму безпеки міста.

Ми плануємо десь усередині липня подати це питання на розгляд міської ради, подати зміни для бюджету
Сергій Одарич

«Ми плануємо десь усередині липня подати це питання на розгляд міської ради, подати зміни для бюджету. Зокрема, цим проектом передбачено створення власних міських патрулів на вулицях, придбання автомобілів, фінансування видатків на здійснення додаткового патрулювання вулиць міста, саме спираючись на сили громадських формувань, зокрема, на кадровий потенціал Автомайдану», – говорить міський голова Черкас Сергій Одарич.

Екіпажі автомайданівців щоденно патрулюють Черкаси за чітким графіком, який затверджують у міліції. Окрім водіїв у нетверезому стані, спільно з правоохоронцями активісти затримували наркоторговців та браконьєрів.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG