Доступність посилання

ТОП новини

Краще раз побачити, ніж сто разів почути: як викладають справжні вчителі


Фотоастрономія – ужгородські вчителі знають, як зацікавити дітей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

​​«Чудова ідея, робимо телескоп!»

Віддати дітей у перший клас до ужгородської вчительки спеціалізованої школи №1 1-го ступеня Тетяни Іванівни Переш мріє добра третина батьків міста. Досвідчений педагог 37 років пропрацювала у школі. Її учні по всьому світу. Вчителька знає, як зацікавити дітей навчанням, а батьків – дітьми. Каже, треба вміти кілька речей.

Треба берегти дітей. Щоб вони, закінчуючи початкову школу, були здоровими, впевненими і мали обраний шлях на майбутнє
Тетяна Переш

«По-перше, треба любити дітей, і друге – поважати їх як особистість. І тоді всі проблеми, які існують у співпраці вчителя та учнів, просто зникнуть. І найбільше: треба берегти дітей. Щоб вони, закінчуючи початкову школу, були здоровими, впевненими і мали обраний шлях на майбутнє», – пояснює вчителька і додає: необхідна також співпраця з батьками.

Василь Гомонай, батько учня 4-го класу, пам’ятає вчительку, коли ще сам ходив до школи. Був упевнений: віддає власну дитину у надійні руки. Каже, що Тетяна Іванівна завжди дружила із своїми учнями і великої різниці між дітворою і дорослими не робила. «Коли дітки йшли у перший клас, ніхто ніколи не плакав, і одним з основних факторів була Тетяна Іванівна», – запевняє Василь Гомонай.

Школяр Станіслав Попадюк зізнається: бувало, хуліганив. А вчителька терпляче виховувала. Цього року хлопчик закінчив молодшу школу, за вчителькою сумуватиме, адже вона – «найліпший вчитель у нашому місті і взагалі у нашій крані». «Нам було завжди цікаво. Вчителька розказувала про тварин, явища природи, де і коли які квіти ростуть, що цвіте, що отруйне», – згадує бешкетник.

Телескоп як стимул до навчання

Не менше містяни знають і люблять вчителя фізики й астрономії Лінгвістичної гімназії Віктора Михайловича Гануса. Він зумів зацікавити своїм предметом не тільки учнів, а й сотні ужгородців. Чого варте тільки спостереження затемнення сонця на набережній міста. Практика у роботі вчителя – одне з найголовніших заохочень. Тому так багато його учнів – переможці численних олімпіад обласного і всеукраїнського рівнів.

«Я сам всю науку дуже люблю, і, напевно, те, що намагаюся поділитися цим, прищепити інтерес, дає якісь плоди», – каже вчитель.

Учень сказав мені: краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Чудова ідея, робимо телескоп! Згодом цей хлопчина сказав мені, що він розповідає про наші роботи, але йому мало хто вірить. Добре, кажу, беремося за астрономічну фотографію
Віктор Ганус

Понад 10 років тому в школі започаткували Малу академію наук з астрономії. «Спочатку, коли вивчали теорію, один учень сказав мені: краще один раз побачити, ніж сто разів почути, – пригадує Віктор Михайлович. – Чудова ідея, робимо телескоп! Так ми започаткували приладобудування, зробили телескоп. Згодом цей хлопчина сказав мені, що він розповідає про наші роботи, але йому мало хто вірить. Добре, кажу, беремося за астрономічну фотографію. Бо фотографія – це вже документ. З часом у галузі астрономічної фотографії у нас були гарні здобутки. Цьогоріч дослідження продовжили з астрофотографії. Ми встановили фотоапарат на телескоп».

Віктор Ганус у класі астрономії
Віктор Ганус у класі астрономії

Діти вивчають на уроках фізики одразу кілька наук. А ще складають телескопи, фотографують зірки. Навчання не припиняється навіть влітку. Дружно ігнорують канікули, щоб вивчати зоряне небо разом з улюбленим вчителем. Багато хто збирається займатися фізикою і після школи.

Василь Дюлай, колишній учень Лінгвістичної гімназії, планує вступати на фізичний факультет одного з вишів. Хлопець – переможець олімпіад з фізики, астрономії, математики, інформатики. Один з найкращих учнів Віктора Петровича. На питання, чим приваблюють всі ці науки, відповідає: «Такі предмети дають змогу пізнати природу, сутність всього, що відбувається у світі».

Сам вчитель захоплений предметом, який викладає, ще з часів власного школярства. Попри десятиліття роботи з учнями інтересу не втратив. Навпаки, завжди «у тренді»: збирає найновіші наукові видання, їздить зі своїми учнями на конференції та олімпіади, ідеї перетворює у захопливі експерименти.

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG