Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі вважають абсурдом пораду російським туристам не їхати до Криму


Співробітники МНС Росії йдуть Кримськими горами, щоб розгорнути російський прапор на вершині
Співробітники МНС Росії йдуть Кримськими горами, щоб розгорнути російський прапор на вершині

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав абсурдними рекомендації громадянам Росії утриматися від відвідання Кримського півострова.

«Рекомендація вибору туристичних маршрутів – не те, що входить до компетенції Кремля. Це перше. Друге: Крим, як відомо, є регіоном Російської Федерації, і тому постановка питання… абсолютно абсурдна», – сказав Пєсков.

У четвер, 18 червня, громадська організація «Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль», яка, за законами Росії, є «іноземним агентом», рекомендувала російським туристам отримувати дозвіл української влади для в’їзду до Криму.

Пам’ятку для російських громадян, які відвідують Крим, організація розмістила на своєму сайті.

Посилаючись на чинні норми міжнародного права, юристи «Громадського контролю» пояснюють правовий статус Криму і міста Севастополя, які є окупованою територією.

«Російський турист, який відвідав територію Криму без отримання дозволу влади України, є порушником закону України про статус окупованих територій. У зв’язку з цим до нього можуть бути застосовані санкції як з боку України, так і з боку інших країн-членів ООН. В окремих випадках можливе кримінальне переслідування і міжнародний розшук», – зазначається у пам’ятці.

У пам’ятці також значиться, що Росія не денонсувала міжнародні договори і угоди, в яких визнана територіальна цілісність України, і не підписувала новий мирний договір, який би легітимував анексію півострова Крим. Україна не відмовлялася від суверенітету над територією Криму.

XS
SM
MD
LG