Доступність посилання

ТОП новини

Комісія: два головні варіанти перейменування Дніпропетровська – Дніпрослав або Січеслав


У Дніпропетровську є багато об’єктів для «декомунізації»
У Дніпропетровську є багато об’єктів для «декомунізації»

У комісії з питань зміни топоніміки, що створена при Дніпропетровській міській раді, обговорюють два основні варіанти зміни назви міста Дніпропетровськ – Дніпрослав та Січеслав, повідомив член комісії, історик Сергій Світленко.

За його словами, варіант «Дніпрослав» містить елементи двох попередніх назв мегаполісу – «Катеринослав» та «Дніпропетровськ», що дозволяє «утвердити тяглість та спадкоємність топонімічної традиції».

Як зазначив історик, ця назва «уславлює сакральний природний об’єкт України» – річку Дніпро. Він також відзначив милозвучність похідних назв – «Дніпрославська область», «Дніпрославщина»,«дніпрославці».

«Утвердження нової назви «Дніпрослав» не буде суперечити скороченій, побутово-розмовній назві «Дніпро», яка набула поширення останнім часом», – вважає Сергій Світленко.

За словами історика, інший варіант назви мегаполісу – «Січеслав» – є однією з історичних неофіційних назв міста, що містить «національно-патріотичну складову й уславлює Запорозьку Січ». Зародившись під час визвольних змагань 1917–1921 років, термін був відроджений за часів горбачовської «перебудови» і набув популярності за незалежної України.

«Нині ця назва набула нового звучання за умов участі мешканців нашого краю в антитерористичній операції на сході України», – сказав фахівець.

Як варіанти, за словами Сергія Світленка, також обговорюють назви «Дніпро», «Кодак», «Новий Кодак» та інші.

У квітні Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, мають бути перейменовані обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG