Доступність посилання

ТОП новини

Розгін демонстрації в Єревані: поліція затримала понад 200 осіб, журналістам побили техніку


Розгін акції протесту на світанку 23 червня
Розгін акції протесту на світанку 23 червня

Генпрокуратура Вірменії звинувачує демонстрантів у тому, що вони перешкоджали руху транспорту і порушували спокій

На світанку вірменська поліція водометами розігнала демонстрантів з проспекту Баграмяна, що веде до президентської резиденції, де люди протестували проти підвищення тарифів на електроенергію.​ Силовики затримали 237 осіб. Під час подій у центрі Єревана постраждали журналісти вірменської редакції Радіо Свобода (Радіо Азатутюн): спершу поліція перешкоджала проведенню зйомки, а потім затримала оператора Гаріка Арутюняна; його колега Гарік Азібекян зміг повернутися в бюро вірменської служби Радіо Свобода, але його техніку пошкодили, забрали карти пам’яті для відеокамери, розбили саму камеру і розтрощили смартфон, на який журналіст намагався відзняти відео.

У Єревані в понеділок увечері близько 5 тисяч людей страйкували проти підвищенн в країні цін на електроенергію. З 1 серпня електроенергія у Вірменії має подорожчати на 16%, це вже третій перегляд тарифів за нинішній рік.

Загалом протести у Єревані тривали вже кілька днів. Президент країни Серж Сарґсян заявляв про готовність зустрітися з протестувальниками, але лише з невеликою групою. Проте ініціативна група демонстрантів відхилила цю пропозицію.

О 19:00 в понедіолок закінчився термін пред'явленого владі ультиматуму, і протестувальники рушили до резиденції президента країни. Дорогу їм перегородив поліцейський кордон, і активісти вирішили почати сидячий страйк на місці.

Міліцейський кордон перекриває демонстрантам шлях до президентського палацу
Міліцейський кордон перекриває демонстрантам шлях до президентського палацу

Поліція зробила заяву про те, що запланована хода до резиденції глави держави є «незаконною» та попередила, що, якщо учасники якції не виконають вимог правоохоронців, «хода вже не буде вважатися мирною і в установленому законом порядку буде припинена», а поліція може затосувати силу та спецзасоби.

Сидячий страйк у Єревані, 22 червня 2015 року
Сидячий страйк у Єревані, 22 червня 2015 року

​У вівторок близько 5:30 за місцевим часом вірменські поліцейські застосували водомети для розгону демонстрантів на проспекті Баграмяна. Поліція після кількох «знаків попередження» почала силою розганяти мітингувальників.

У Єревані поліція використала водомети проти демонстрантів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

За попередніми даними поліції, загалом було затримано 237 осіб. Семеро затриманих звернулися за медичною допомогою, трьом знадобилась госпіталізація. Поліція стверджує, що під час операції були поранені 11 її співробітників.

Журналісти вірменської служби Радіо Свобода (Радіо Азатутюн), які відстежували події на мітингу, завляють про побиття і пошкодження їхньої техніки поліцією.

За словами журналістів, Радіо Азатутюн здійснювало пряму трансляцію акції протесту. Незадовго до її початку до журналістів підійшли поліцейські й зажадали звільнити коридор для поліції, пізніше вони штовхнули журналістів і пошкодили відеообладнання. До поліцейських долучилися і кілька осіб в цивільному, які теж почали штовхати журналістів, зокрема, операторів Гаріка Арутюняна і Гаріка Азібекяна.

Як передає Радіо Азатутюн, Гаріка Арутюняна затримала поліція і відвезла до відділку, його колега зміг повернутися в бюро вірменської служби Радіо Свобода, але його техніку пошкодили, забрали карти пам’яті для відеокамери, розбили саму камеру і розтрощили смартфон, на який журналіст намагався відзняти відео.

Офіційних коментарів від МВС Вірменії наразі немає, Радіо Азатутюн намагається отримати пояснення від поліції про такі дії.

Генпрокуратура Вірменії у зв’язку з акцією протесту в Єревані порушила кримінальну справу за частиною 1 статті 258 Кримінального кодексу (хуліганство, порушення громадського порядку). «22 червня, починаючи з 19:30, тривалий час група осіб, організовуючи незаконний мітинг, ходу, а потім і сидячу акцію протесту на проспекті Баграмяна в Єревані, перешкоджала руху транспорту, конституційному праву громадян на вільне пересування, порушуючи спокій, порушуючи громадський порядок», – йдеться у заяві прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG