Доступність посилання

ТОП новини

П’ять мільйонів за Поліщука: хто заплатив і звідки гроші?


Денис Поліщук
Денис Поліщук

Захист підозрюваного у справі вбивства журналіста Бузини відмовлявся назвати ім’я людини, яка внесла заставу

Один із двох підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини у вівторок вийшов з ізолятора тимчасового тримання. За активіста та колишнього кандидата до парламенту від політичної партії Українська національна асамблея Дениса Поліщука внесли заставу в розмірі 5 мільйонів гривень. Захист навідріз відмовився повідомляти ім’я людини, яка дала гроші. Однак згодом в МВС назвали заставодавця. Ним виявився Олексій Тамразов. За словами експертів в енергетиці, ця людина обіймала чільну посаду в державній компанії «Укргазвидобування», у період, коли з нею активно співпрацював юний олігарх Сергій Курченко, що зараз переховується від українських правоохоронців у Росії.

Зранку 23 червня під ізолятором тимчасового тримання в Києві почалась акція на підтримку затриманих у справі вбивства журналіста Олеся Бузини – Андрія Медведька та Дениса Поліщука. Вже за кілька годин до мітингувальників вийшов і один із підозрюваних. За словами адвоката Дениса Поліщука, 5 мільйонів гривень для внесення застави надав «патріот, який розуміє безглуздість ситуації». Однак, розповісти більше про щедрого незнайомця відмовився.

«З цього приводу – ніяких коментарів абсолютно. Ця інформація така, що є зараз виключно в сторони захисту. Я дію в інтересах захисту свого клієнта», – заявив адвокат Олександр Дульський.

Та вже за кілька годин у соціальній мережі Facebook керівник департаменту комунікації МВС Артем Шевченко опублікував документ, що підтверджував сплату застави і було вказано, що гроші вніс бізнесмен Олексій Тамразов. У телефонному коментарі Радіо Свобода сам Тамразов підтвердив цю інформацію, однак відмовився пояснити власний вчинок.

«Я не хочу давати коментарі, поки на мене виллють все лайно. Почекаю день-два, а пізніше вже буду давати якісь коментарі», – сказав Тамразов.

Тамразову важко було б стояти осторонь схем Курченка ­– експерт

В офіційній біографії Олексія Тамразова повідомляється, що останні 15 років він працює у сфері енергетики. Спершу в компанії «ТНК-Україна», згодом у «Західній нафтогазовій компанії», в «Укрнафті», де був заступником комерційного директора. Із 2010-го по 2014 рік Тамразов був першим заступником голови правління ПАТ «Укргазвидобування».

За словами експерта-енергетика, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, окрім чільних посад у великих енергетичних компаніях, у Тамразова також є інтереси в автомобільному бізнесі та в медіа. Зокрема, його називають власником сайту Insider.ua. Відтак, вважає Рябцев, ця людина має кошти, щоб сплатити 5 мільйонів гривень застави.

Однак, за словами експерта, його біографія не є кришталево чистою. Наприклад, період його роботи в «Укргазвидобуванні» припав саме на той час, коли скраплений газ, видобутий цією компанією, через спеціальні аукціони продавався за заниженою ціною. У результаті чого компанія отримувала значні збитки, а юний олігарх та втікач Сергій Курченко, чиї підприємства перемагали на цих аукціонах, заробив чималий статок.

«Дуже важко було б стояти осторонь схем, які, по-перше, приносили великі збитки державі, оскільки скраплений газ реалізовувався за ціною, яка на порядок нижче вартості ринкової. І при цьому нічого не знати, не здогадуватись про те і не бачити, кому цей газ реалізується», – вважає Геннадій Рябцев.

У прокуратурі не хочуть відпускати Поліщука

Прокуратура Києва вже подала апеляційну скаргу на рішення Шевченківського райсуду Києва щодо можливості застосування застави до Дениса Поліщука. Запобіжний захід у вигляді застави не може бути обраний щодо злочину, який спричинив загибель людини, пояснила позицію відомства у коментарі Радіо Свобода Надія Максимець, прес-секретар прокуратури міста Києва.

«Ми вважаємо, що існують ризики того, що підозрювані, перебуваючи на свободі, можуть впливати на хід досудового розслідування, ухилятися від слідства. Ми вважаємо, що для осіб, які підозрюються в умисному вбивстві, тримання під вартою під час досудового розслідування, є адекватною мірою запобіжного заходу», – повідомили в прокуратурі Києва.

А поки апеляційна скарга ще не розглянута, про сподівання на звільнення під заставу заявляють і захисники іншого підозрюваного Андрія Медведька.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG