Доступність посилання

ТОП новини

Окупована територія Донбасу не має перетворитися на резервацію – Кіхтенко


Олександр Кіхтенко у студії Радіо Свобода, 23 червня 2015 року
Олександр Кіхтенко у студії Радіо Свобода, 23 червня 2015 року

Київ не повинен відмежовуватися від жителів окупованих територій Донбасу, які там залишаються, незважаючи на їхні політичні погляди – таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив екс-голова Донецької військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко, відповідаючи на запитання щодо додаткових обмежень при перетині громадянами лінії розмежування.

За його словами, навіть якщо переважна більшість людей там не підтримує офіційну українську владу, Донбас не можна перетворювати на резервацію.

«Повірте, не всі голосували за «Новоросію» і не всі хочуть жити в Росії. Багато людей хочуть жити в Україні. Навіть якщо там буде 20 відсотків проукраїнських громадян, ми не повинні створювати з тимчасово окупованої території якусь резервацію. Це не по-людськи, і це суперечить світовим нормам життя», – сказав Олександр Кіхтенко.

Відео: Радіо Свобода онлайн

Правозахисники і переселенці вважають, що новий «Тимчасовий порядок перетину лінії розмежування» обмежив і без того урізані війною права громадян України, жителів Донецької і Луганської областей. В першу чергу громадських активістів обурює пункт 1.6 цього документа, який повністю забороняє автобусне сполучення між окупованою територією й іншими регіонами України. Крім того, вони вважають, що ускладнення умов перетину тільки породить зайву корупцію на блокпостах.

Служба безпеки України 16 червня опублікувала оновлений тимчасовий порядок перетину лінії зіткнення. Він передбачає, серед іншого, скасування паперових перепусток і, як заявили в СБУ, має «не лише спростити систему отримання дозволу на перетин лінії зіткнення, але й викорінити зловживання і корупцію».

XS
SM
MD
LG