Доступність посилання

ТОП новини

Про що Полторак говоритиме з міністрами оборони країн НАТО?


Степан Полторак, міністр оборони України
Степан Полторак, міністр оборони України

​​«Від України чекають, щоб міністерство поводило себе більш активно, а не просто отримувало гроші та поради»

24 та 25 червня в Брюсселі відбудеться зустріч міністрів оборони країн НАТО, однією з тем якої буде дотримання Мінських домовленостей. До участі в зустрічі запрошений також і Степан Полторак – це буде перша зустріч українського міністра оборони із Радою НАТО.

Про що Полторак говоритиме з міністрами оборони країн НАТО?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одною з тем зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі стане українське питання, розповів Радіо Свобода постійний представник США в НАТО Дуглас Лют. Під час зустрічі від міністра оборони Степана Полторака чекатимуть інформації щодо виконання Україною Мінських домовленостей.

Наразі НАТО не проводить спеціальну місію в Україні, тому нам важливо буде отримати від міністра оперативну інформацію, зокрема щодо дотримання Мінських домовленостей
Дуглас Лют

«На засіданні комісії Україна-НАТО вперше виступить Степан Полторак. Наразі НАТО не проводить спеціальну місію в Україні, тому нам важливо буде отримати від міністра оперативну інформацію, зокрема щодо дотримання Мінських домовленостей на сході України», – наголосив Дуглас Лют.

За інформацією Радіо Свобода, міністра також будуть розпитувати про боротьбу із корупцію та реформи в українській армії. Як розповів один високопоставлений посадовець НАТО, Альянс задоволений напрямом реформ, але має питання щодо їх сталості і темпу реалізації. За його словами, від України чекають, щоб у питаннях реформування міністерство поводило себе більш активно, а не просто отримувало гроші та поради.

НАТО допомагає Україні консультаціями та порадами

Дуглас Лют наголошує, що рішення про надання України летальної зброї ще не ухвалили, але підтримку США Україна вже має відчувати.

Ми надали Україні допомогу на суму більше 300 мільйонів доларів. Також ми відправили американських інструкторів, які тренують українських солдат
Дуглас Лют

«Ми надали Україні допомогу на суму більше 300 мільйонів доларів, частина з якої була використана для покращення сфери безпеки. Також ми відправили туди американських інструкторів, які тренують українських солдат. Як повідомляють і українські, і американські джерела тренування проходять корисно», – каже він.

Офіційна підтримка НАТО залишається консультативною – наразі в Києві перебувають 9 радників Північноатлантичного альянсу. Вони проводять консультації з питань стандартизації, кібербезпеки та військового зв’язку.

Представники НАТО визнають, що підтримка бойовиків на сході України з боку Росії залишається дуже активною попри Мінські домовленості. За словами одного з високопосадовців Північноатлантичного альянсу, починаючи з лютого цього року Росія передала бойовикам близько тисячі одиниць важкої техніки, а самі загони сепаратистів тепер підпорядковані російському військовому командуванню.

Також під час зустрічі в Брюсселі міністри оборони НАТО розглянуть питання організації роботи об’єднаних сил швидкого реагування, реформування структури НАТО та реалізацію плану дій щодо підвищення готовності, який був ухвалений на саміті в Уельсі минулого року.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG