Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН про розвиток «суверенної, незалежної і єдиної України»


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун

​​«Беззубий виступ генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна на сесії ПАРЄ всіх розчарував. Жодного слова! про анексію Криму, жодного слова про агресію РФ проти України»

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун виступив 23 червня на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі. Він подякував організацію за ефективний захист прав людини в Європі протягом багатьох років.

За словами генсека ООН, «демократія в світі на підйомі, але в деяких країнах світу демократичний прогрес відступає назад».

«Демократичні інститути втрачають свою природу, незалежність судової системи і свобода преси піддаються атакам, простір для громадянського суспільства скорочується, а іноді навіть зникає. Ми повинні підняти свій голос проти тих, хто блокує роботу неурядових організацій та правозахисників», – заявив Пан Ґі Мун.

В Україні більше шести тисяч людей були вбиті протягом лише одного року. Серйозні порушення прав людини та зловживання тривають, особливо на сході України
Пан Гі Мун

Окремо генеральний секретар Об'єднаних Націй зупинився на ситуації в Україні: «Держави зобов'язані захищати права всіх людей. В Україні більше шести тисяч людей були вбиті протягом лише одного року. Серйозні порушення прав людини та зловживання тривають, особливо на сході України. В цілому порушені права мільйонів людей».

«Я закликаю всіх зробити всі можливі зусилля для того, щоб змусити сторони конфлікту повністю виконати Мінські угоди і досягти політичного вирішення конфлікту. Будь-яке мирне вирішення ситуації має ґрунтуватися на захисті прав людини, застосуванні відповідального підходу і справедливості щодо постраждалих в суверенній, незалежній і єдиній Україні», – сказав Пан Ґі Мун.

«Для стійкого миру важливий більший прогрес у реформах всередині країни, зусилля щодо боротьби з корупцією та іншими зловживаннями також критично важливі. Я вдячний Раді Європи, яка разом з верховним представником ООН з прав людини підтримує Україну у виробленні національної стратегії з захисту прав людини. Наступний важливий крок – підготовка плану дій у правозахисній сфері», – додав генсекретар ООН.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Народний депутат України, уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко висловила розчарування з приводу виступу генерального секретаря ООН, назвавши його «беззубим і неактуальним». Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Беззубий виступ генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна на сесії ПАРЄ. Жодного слова! про анексію Криму, жодного слова про агресію РФ проти України. Просто про конфлікт на Сході і права людини. І більше ніж 6000 вбитих. З чиєї зброї, пане Гі Мун?
Ірина Геращенко

«Беззубий виступ генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна на сесії ПАРЄ. І це не має жодного зв'язку з політкоректністю і дипломатією. Це просто беззубий і неактуальний виступ, щоб всім сподобатися (дуже хоче переобратися) – і в результаті всіх розчарував. Жодного слова! про анексію Криму, жодного слова про агресію РФ проти України. Просто про конфлікт на Сході і права людини. І більше ніж 6000 вбитих. З чиєї зброї, пане Ґі Мун?» – написала Геращенко.

Вона додала, що «якось так дивно співпало, що саме перед тим, як українська делегація мала поставити запитання, обговорення припинилося».

Геращенко повідомила, що вона і Володимир Ар'єв планували від імені української делегації поставити ПанҐі Муну декілька запитань, однак їм не вдалося цього зробити.

Я планувала запитати його, чому не згадав у виступі анексію Криму? І чому сором'язливо не говорить, що це АГРЕСІЯ – РФ проти України? І що думає про введення миротворців на Донбас? І чи не пора РФ виключити з Ради безпеки? А Володя Ар’єв хотів запитати, навіщо генсекретар ООН поїхав 9 травня на парад в Москву?
Ірина Геращенко

«Я планувала від імені нашої делегації запитати його, чому не згадав у виступі анексію Криму? І чому сором'язливо не говорить, що це АГРЕСІЯ – РФ проти України? І що думає про введення миротворців на Донбас? І чи не пора РФ, яка блокує всі рішення Радбезу ООН, виключити з Ради безпеки? А Володя Ар'єв хотів запитати, навіщо генсекретар ООН поїхав 9 травня на парад в Москву, де гриміла зброя, яка використовується на Донбасі, якою вбивають українських дітей? Пані Брассер врятувала свого колегу Пана Ґі Муна від незручних українських запитань. Ну що ж, нам своє робити», – зазначила народний депутат.

На її думку, міжнародні організації, які створені для захисту миру, або його захищатимуть, або іх чекатиме серйозне реформування, або вони стануть просто непотрібними.

«Велике розчарування від сьогоднішнього виступу Пан Ґі Муна. І як на мене, такі виступи підривають довіру до самої ООН», – написала Геращенко.

Крім конфлікту в Україні, Пан Ґі Мун присвятив свій виступ необхідності боротьби з екстремізмом, пов'язаним з насильством, зростанням антисемітизму, антимусульманськими атаками і пов'язаними з ними формами дискримінації.

Пан Ґі Мун оголосив про запуск в листопаді плану дій Об'єднаних Націй щодо запобігання екстремізму. Він сказав, що для протистояння терористичній загрозі можуть знадобитися «заходи безпеки і навіть військове втручання».

22 червня в Страсбурзі відкрилася сесія ПАРЄ, яка триватиме до 26 червня. У середу на сесії буде підніматися питання про повноваження російської делегації. У четвер сесія буде присвячена Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG