Доступність посилання

ТОП новини

Кернес обурений врученням повісток військкомату на сесії міськради


Вручення повістки депутатам під час сесії міської ради Харкова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Вручення повістки під час сесії міської ради Харкова

«Судді почали отримувати повістки, прокурори, чиновники. Всі повинні йти боронити нашу державу» – радник голови ОДА

У середу під час сесії міської ради Харкова представники обласного військкомату вручили повістки трьом депутатам. Загалом мобілізованими можуть бути 11 місцевих депутатів Харкова, але більшість із них під час вручення повісток були відсутніми в сесійній залі.

Люди у Харкові не відчувають, що за 150 кілометрів від міста тривають бої, гинуть люди, заявив радник голови Харківської обласної державної адміністрації Сергій Стороженко. Тож, каже він, віднині районні військкомати ні з ким «не панькатимуться», повістки отримуватимуть і співробітники органів державної влади, і обладміністрації, прокуратури та депутати районних, місцевих і обласних рад.

Судді почали отримувати повістки, прокурори, чиновники. Всі повинні йти боронити нашу державу
Сергій Стороженко

«Є розуміння, що, так би мовити, священних корів немає. Мені доповіли, що судді почали отримувати повістки, прокурори, чиновники. Я думаю, це правильно. Всі повинні йти боронити нашу державу», – сказав Сергій Стороженко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Нинішній візит представників військкомату на засідання Харківської міської ради для багатьох депутатів став неочікуваним.

Прошу Вас дозволити виконати обов’язки представника військкомату – офіцер

Мер Генадій Кернес, який головував під час засідання міськради, після ухвалення порядку денного запросив до мікрофона помічника обласного військового комісара, майора юстиції Володимира Новікова.

«Прошу Вас дозволити виконати обов’язки представника військкомату та повідомити про виклик до військового комісаріату наступних військовозобов’язаних, які присутні в цьому залі», – заявив Новіков із трибуни.

Він, як уповноважений обласного військкомату, виголосив прізвища 11 депутатів міськради, зокрема, члена фракції Партії регіонів Микити Шенцева (сина народного депутата України від «Опозиційного блоку» Дмитра Шенцева), а також міського депутата, директора департаменту житлового господарства міськради Харкова Романа Нехорошкова.

«Лесик Андрій Анатолійович, у Жовтневий райвійськкомат з’явитися на 9-у годину 25 червня», – продовжив зачитувати мобілізаційний список Володимир Новіков.

Андрій Лесик – представник «Українського вибору» у Харкові. Він один із трьох депутатів, кому представник військкомату вручив повістку безпосередньо у залі. Більшість претендентів на отримання повістки від комісаріату були відсутні на робочому місці.

Ми вже бачили красиві вручення повісток – Кернес

Також журналісти побачили як один депутат тікав із зали. Міський голова Генадій Кернес не став чекати, поки прозвучить останнє прізвище зі списку на мобілізацію і перервав військового.

«Ми вже бачили ці всі такі красиві вручення повісток. Зачекайте, поки завершиться сесія. Не треба з сесії перетворювати… Ми вже бачили, як Аваков арештовує у Кабінеті міністрів, а Ви починаєте в сесійній залі», – обурився Кернес.

Помічник обласного військового комісара з правових питань Володимир Новіков впевнений, що він із офіцерами діяли у рамках закону.

Ми прибули на робоче місце депутатів і вручили їм повістки, нічого протизаконного тут немає
Володимир Новіков

«Ми прибули на робоче місце депутатів і вручили їм повістки, нічого протизаконного тут немає. Я не знаю, хто з якої партії. Чесно, навіть не цікавився», – говорить Новіков.

Я прояснятиму про наявність броні – директор міського департаменту

У військкоматі кажуть, що до списку на мобілізацію обирали тих міських депутатів і чиновників, що не мають права на відстрочку, і в яких немає так званої «броні» на військову службу.

Роман Нехорошков від мобілізації не тікатиме, обіцяє у четвер о 9-й з’явитися до райвійськкомату для перевірки документів і обстеження здоров’я.

«Я людина військовозобов’язана. Завтра йду. Але знаю, що за законодавством є поняття бронювання певних посадових місць для проходження служби у Збройних силах України. Тому завтра цю ситуацію прояснятиму в військкоматі», – говорить директор департаменту житлового господарства міськради Харкова.

PR і демонстрація сили нової обласної влади – політолог

На думку харківського політолога Михайла Комчатного, нинішня публічна акція із врученням повісток міським депутатам, – це демонстрація сили від нової обласної влади.

«Люди там достатньо заможні, я думаю, що вони якось своє питання будуть вирішувати по своєму. В такій мобілізації я не бачу ефективності. Якщо людина не хоче служити в АТО, чим вона може там допомогти», – прокоментував Радіо Свобода політолог Михайло Комчатний.

В обласному військкоматі зауважують: якщо депутати не прийдуть у призначений час до райвійськкоматів, то на них буде складено адміністративні протоколи та можуть накласти штраф у розмірі 11 гривень.

Днями в обласному військкоматі повідомили, що за підсумком п’ятої хвилі тимчасової мобілізації в місті Харкові не набралося і 25 відсотків мобілізованих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG