Доступність посилання

ТОП новини

ЄС заперечує твердження, що хоче спецстатусу для Донбасу негайно


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Європейському союзі заперечили заяви щодо того, ніби ЄС домагається від України надати окупованим частинам Донбасу спеціальний статус уже зараз, до припинення вогню і проведення там місцевих виборів.

«Ніяких змін із цього приводу в політиці ЄС немає», – заявила речник верховного представника Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні Мая Коціянчич, коментуючи агентству УНІАН такі заяви, про які писало видання «Європейська правда».

Про відсутність таких вимог свідчить і лист із представництва ЄС в Україні «Європейській правді», який публікує саме це видання. Всупереч твердженням автора статті, ніби Євросоюз «підтвердив, що європейські політики дійсно просять Київ змінити черговість виконання пунктів мінських угод», в оприлюдненому ним тут же листі ні про яку зміну черговості немає ані слова.

У вівторок, 23 червня, це видання написало, що в Євросоюзі вимагають від України «змінити черговість виконання пунктів мінських угод», із посиланням на анонімні джерела, а також на особисто почуту його кореспондентом думку неназваного посадовця ЄС про те, що Київ міг би зробити крок до надання Донбасові особливого статусу вже зараз. При цьому у статті стверджувалося, ніби мінські домовленості «передбачають чітку черговість виконання пунктів».

Насправді в укладеному 12 лютого Комплексі заходів на виконання мінських домовленостей така черговість передбачена тільки в кількох окремих моментах. Зокрема, пункт про «ухвалення постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей» передбачає лише його виконання до кінця 2015 року. У тексті цього документа це ніяк не пов’язано прямо з виконанням інших пунктів, нумерація яких, у свою чергу, ніяк не пов’язана з черговістю виконання.

XS
SM
MD
LG