Доступність посилання

ТОП новини

Натхненник, а не страшилка: як пропонують реформувати фіскальну службу?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ліквідація корупції – серед пріоритетних завдань

Сервісом, а не каральним органом для підприємців має стати в Україні Державна фіскальна служба. Такої думки – і експерти, й уряд, який презентував порядок денний реформи цього відомства, що обʼєднує функції податкової і митної служб. У самій фіскальній службі, однак, звертають увагу на те, що її реформа передбачає запровадження цілої системи електронних сервісів, а отже – це дуже коштовний процес. Тому, на думку деяких експертів, видозмінити відомство надшвидко навряд чи вдасться.

ЗАВАНТАЖИТИ

Три місяці на те, щоб платники податків «відчули нову податкову культуру», дав Державній фіскальній службі премʼєр-міністр Арсеній Яценюк. Запуск реформи цього органу – одна з рекомендацій Міжнародного валютного фонду, від якого Київ очікує на другий транш кредиту.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Віднині Державна фіскальна служба підпорядковується не Кабінету міністрів, а Міністерству фінансів. Міністр Наталія Яресько каже: завершення реформи фіскальної служби заплановане на кінець 2016 року. Серед ключових завдань – побороти корупцію у цьому відомстві і перетворити його зі страшилки для підприємців на конструктивний і прозорий орган.

Головне завдання цієї реформи – по-перше, забезпечити ліквідацію корупції у податковій та митній сферах. Реформа має усунути можливості для контрабанди та ухилення від сплати податків
Наталія Яресько

«Головне завдання цієї реформи – по-перше, забезпечити ліквідацію корупції у податковій та митній сферах. Реформа має усунути можливості для контрабанди та ухилення від сплати податків. Друге завдання – створити справедливу, чесну, прозору податкову та митну системи, що дозволить забезпечити стабільність, передбачуваність та рівний підхід до бізнесу. Нам потрібна ДФС, що надихатиме бізнес, а не ДФС, що залякує»

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Для досягнення цієї мети зокрема необхідно демілітаризувати податкову міліцію, каже премʼєр Арсеній Яценюк. Він наполягає, що формально цей орган узагалі має припинити існування і замість нього має запрацювати Служба фінансових розслідувань.

Податкова міліція повинна відійти у минуле, у нас повинна бути фахова Служба фінансових розслідувань
Арсеній Яценюк

«Податкова міліція повинна відійти у минуле, у нас повинна бути фахова Служба фінансових розслідувань, яка має бути демілітаризована, яка має потужних аналітиків, яка не бігає з метою зібрати хабарі, яка приходить рідко, але мітко – в першу чергу, до контрабандистів, до тих, хто відмиває ПДВ, до тих, хто тримає податкові ями, і до тих, хто тримає конвертаційні центри»

Серед завдань реформи – зокрема, й скоротити штат відомства: в уряді пропонують по максимуму впроваджувати технології, що зменшило б бюрократію і ймовірність корупційних дій. Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров зазначив, що законопроекти щодо реформи його відомства планують подати на розгляд парламенту вже найближчим часом. Він, однак, повідомив, що потребує 5 заступників, які відповідали б за різні напрямки роботи служби.

ДФС має бути сервісом для підприємців – експерт

За підрахунками Романа Насірова, лише на запровадження електронних сервісів Державна фіскальна служба потребує близько 900 мільйонів гривень. Коштовність запланованих новацій – одна з причин, чому реформа цього відомства не завершиться швидко, вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський. Він, однак, вважає необхідним перетворення Державної служби саме на сервіс для платників податків, а тому запровадження електронних сервісів неминуче.

Треба змінити, щоб вона виконувала сервісну функцію: щоб допомагала платнику податків
Ілля Несходовський

«Треба змінити, щоб вона виконувала сервісну функцію: щоб допомагала платнику податків визначити суму, яку треба сплатити, своєчасно відзвітуватися, нагадати платнику податків, що підходить термін відповідного звітування, щоб працював електронний кабінет платника податків, де він міг би подивитися, яку звітність йому треба здавати і коли, через електронний кабінет платника податків здійснювати переписку зі своїм інспектором. Все це треба перевести в електронну форму», – каже Ілля Несходовський.

Експерт загалом схвально оцінює намір створити Службу фінансових розслідувань. Але нагадує, що така ідея в уряду Яценюка вже була і розпочати її реалізацію минулого року не вдалося, бо пропоновані у проекті повноваження розкритикували як надмірні. Ілля Несходовський також наголошує, що Служба фінансових розслідувань не повинна підпорядковуватися Державній фіскальній службі (так, як наразі підпорядковується податкова міліція).

Однозначно необхідно відокремити, щоб фіскальна служба займалася виключно збором податків
Ілля Несходовський

«Ні в якому разі. Однозначно необхідно відокремити, щоб фіскальна служба займалася виключно збором податків. Якщо у вас є сумніви, що хтось нечесно сплачує податки, збирайте інформацію, передавайте в цю службу (фінансових розслідувань – ред.) і вже ця служба повинна здійснювати ці розслідування»

Навесні цього року Державна фіскальна служба очолила антирейтинг щодо корумпованості органів влади за версією українських підприємців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG