Доступність посилання

ТОП новини

Центром Праги проїхав «танк», щоб нагадати про російську агресію


Учасники акції у військовій формі знаходяться поміж двох фото, ліворуч – проросійські бойовики на Донбасі, праворуч – архівне фото окупації Чехословаччини радянськими військами. Прага, 25 червня 2015 року
Учасники акції у військовій формі знаходяться поміж двох фото, ліворуч – проросійські бойовики на Донбасі, праворуч – архівне фото окупації Чехословаччини радянськими військами. Прага, 25 червня 2015 року

Цьогорічна кампанія під назвою «У нас допомагали також» згадує не лише окупацію Чехословаччини, але й війну на Донбасі

Чехи розпочали кампанію вшанування пам’яті жертв комуністичного режиму проїздом «танка» центральною площею Праги. Проводячи паралелі між радянською окупацією Чехословаччини та воєнними діями на Донбасі, організатори акції нагадали, що російські танки «допомагали» чехам у 1968 році, як зараз «допомагають» мешканцям Сходу України.

Проїздом танка – нехай і не справжнього – розпочалася в Чехії п’ята щорічна кампанія «Проти втрати пам’яті», присвячена вшануванню жертв комуністичного режиму.

Близько 20 хлопців із картонних аркушів склали навколо себе «танк» і таким чином пройшлися центральною площею чеської столиці Праги, де у 1968 році проїжджали справжні танки Радянської армії.

Цьогорічна кампанія під назвою «У нас допомагали також» не лише згадує окупацію Чехословаччини радянськими військами, але й проводить паралелі з іншими історичними подіями, коли Москва використовувала танки для досягнення власних політичних цілей, зокрема, і на Донбасі.

«Ми є одним із багатьох народів, який має неприємний досвід із радянським імперським експансіонізмом. З цього мала б походити солідарність із тими, хто став жертвою цієї агресії. У зв’язку з поточною ситуацією в Україні ми мали б зайняти чітку позицію», – сказав Карел Страхота, директор проекту «Історії несправедливості», під егідою якого триває кампанія.

Присутнім на площі також показали короткий документальний фільм про радянську окупацію Чехословаччини у 1968 році, де проводяться паралелі з російською анексією Криму минулого року.

Цей та інші фільми про російську та радянську агресію будуть показувати на Вацлавській площі Праги до 27 червня.

Після проїзду «танка» всі охочі могли долучитися дискусії про Чехословаччину у 1968 році та Крим у 2014-му. На дебатах були присутні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, радянський дисидент Віктор Файнберг і чеський політолог Міхаел Романцов.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG