Доступність посилання

ТОП новини

Нападник на французький хімзавод відрізав голову начальникові


Французька поліція оточила район, де розташований хімічний завод. Підозрюваний нападник вбив свого начальника і протаранив ворота на завод
Французька поліція оточила район, де розташований хімічний завод. Підозрюваний нападник вбив свого начальника і протаранив ворота на завод

Підозрюваний нападник – правовірний мусульманин, який у себе вдома часто організовував різні релігійні зустрічі

Правовірний мусульманин напав на хімічний завод на південному сході Франції поблизу Ліона. Атака сталася на американському підприємстві Air Products, де виробляють зріджений газ та хімікати.

Підозрюваний нападник Яcсін Салі приїхав на фабрику зі своїм начальником в одній машині. Обоє чоловіків пройшли контроль на підприємстві, бо мали перепустки – вони їхали підписувати договір щодо постачання сировини на завод.

Там Яссін Салі і скоїв напад. Спочатку він убив свого керівника і відрізав йому голову, поранив кількох людей і потім уже протаранив ворота на завод, де і стався вибух, бо там були газові балони. Зараз Яссін Салі затриманий, його допитує поліція.

Місце, де було знайдено тіло, оточила поліція
Місце, де було знайдено тіло, оточила поліція

Багатодітний радикал

Повідомляють, що нападник одружений і у нього є троє дітей, і жив він недалеко від місця нападу – у передмісті Ліона, у містечку Сен-Прієст. Тут його знають сусіди як правовірного мусульманина, він організовував у себе вдома різні релігійні зустрічі. Його дружина, яку вже допитували, заявила, що шокована новиною і не розуміє, як її чоловік міг таке зробити.

«Підозрюваний Яссін Салі був у списку осіб, за якими вели стеження у 2006 році, однак у 2008 році досьє на нього закрили», – повідомив Бернар Казнев, міністр внутрішніх справ Франції, який прибув на місце події. Прем’єр Манюель Вальс також перервав свій візит до Латинської Америки і терміново повертається до Парижа.

Блискавична реакція влади

Так само терміново повернувся до Єлисейського палацу французький президент Франсуа Олланд. Він провів термінове засідання з Національною радою безпеки і повідомив, що метою нападу був вибух на заводі.

Напад стався у невеликому промисловому містечку Сен-Кантен-Фаллав’є, що за 30 кілометрів від Ліона і зовсім поблизу аеропорту міста. Зараз в усьому департаменті Рона-Альпи і сусідньому Ізер посилені заходи безпеки і, за повідомленнями поліції, триватиме це щонайменше найближчі 3 дні.

У Франції одна з найбільших у Західній Європі мусульманських громад, тут напади радикальних ісламістів трапляються ледь не щороку. Два роки тому був інцидент у місті Тулузі – там нападник Мохамед Мера застрелив кількох учнів єврейської школи, а потім забарикадувався у будинку, який брали штурмом через добу і вбили його. Крім того, у багатьох французів ще свіжі у пам’яті трагічні події у січні в Парижі з нападом на редакцію журналу «Шарлі Ебдо» і пізніше на кошерну крамницю.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG