Доступність посилання

ТОП новини

Облава на чоловіків – заради мобілізації


Правозахисники заявляють про незаконний примус до мобілізації в Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Правозахисники заявляють про незаконний примус до мобілізації в Харкові

«Без свідків підійшли посеред білого дня – пройдіть із нами, і все. Син у призовному пункті військкомату» – свідчення

На Харківщині військові комісаріати застосовують схожі на радянські методи примусу чоловіків, щоб виконати план призову на строкову службу та тимчасової мобілізації до Збройних сил України. Про це заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров після скарг батьків щодо незаконного «відлову» чоловіків на вулицях, іспитах у навчальних закладах, у метрополітені та в автотранспорті.

Батьки та друзі затриманих військовими чоловіків твердять, що ніхто не збирався тікати від армії, всі розуміють необхідність захисту України від зовнішнього ворога, але наполягають, щоб військкомати діяли в законних межах.

Кілька днів родичі чоловіків під стінами призовного пункту обласного військкомату вимагали відпустити їхніх синів та чоловіків, привезених сюди силоміць, бодай дозволити побачення перед відправкою до військової частини.

Після здійнятого правозахисниками галасу і втручання у ситуацію міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін запевнив, що така практика від сьогодні буде припинена.

Торік у соціальних мережах, поміж собою люди охоче жартували, глузували з інформаційної паніки, що ширилася від проросійських «інтернет-ботів» щодо масової насильницької мобілізації в Україні. «Вивели із супермаркету всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, завантажили в автобуси і вивезли в невідомому напрямку», – такими були ці жарти.

Тепер у Харкові уповноважені районних військкоматів, схоже, вирішили втілити на практиці сценарії насильницької мобілізації, з яких колись усі сміялися, не сподіваючись пережити таке в реальному житті. Впродовж останнього тижня мобілізація та призов на строкову службу стали головними скандальними темами місцевих ЗМІ.

Якщо за повістки не розпишетеся, не буде допуску на держіспит – керівництво технікуму

Нещодавно директор індустріально-педагогічного технікуму разом із представником військкомату перед першим держіспитом зобов’язав студентів прийти на комісію до військкомату, де прописані хлопці. «Якщо за повістки не розпишетеся, медкомісію не пройдете, то до держіспиту не буде допуску», – так передають випускники слова керівника навчального закладу.

Зі слів студентів, медогляд проходив нашвидкуруч, без поглибленого обстеження та результатів аналізів, самі повістки чекали на хлопців уже в кабінеті останнього лікаря. Кількох хлопців забрали до збірного пункту обласного військкомату. На держіспити їх привозили під конвоєм, розповів студент технікуму Денис Кадук.

«У нас як у студентів є відстрочка від строкової служби до тридцятого червня. А на збірний пункт зобов’язали прийти 22 червня. Я приїхав на іспит непідготовлений. Якщо не зможу скласти, що тоді робити?» – запитує Денис.

Вдаємося до нетрадиційних методів мобілізації – заступник обласного військового комісара

У харківському обласному комісаріаті не заперечують: щоб збільшити показники мобілізованих, їм доводиться вдаватися до нетрадиційних заходів пошуку придатних до призову чоловіків.

Доводиться використовувати нестандартні методи. В жодному законодавчому документі не сказано, в який спосіб відбувається оповіщення
Юрій Калгушкін

«Доводиться використовувати на перший погляд нестандартні методи. Ніде, в жодному законодавчому документі не сказано, в який спосіб відбувається оповіщення – вдома, на пляжі, в супермаркеті, в лікарні, на місці роботи чи навчання – просто оповіщення», – зазначив заступник обласного військового комісара Юрій Калгушкін.

Під час іспиту люди в цивільному забрали без пояснень – свідчення

Натомість правозахисники у таких нетрадиційних способах мобілізації вгледіли грубі порушення прав людини і дітей. Правозахисник Яна Смілянська переказує історію матері з міста Алчевська Луганської області, яке контролюють бойовики угруповання «ЛНР». Днями мати з сином приїхали до Харкова, щоб скласти ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання, яке на окупованій території не відбувається).

«Під час іспиту люди в цивільному зайшли, забрали його без пояснень. І просто кудись його повели. Мати стала з’ясовувати, що сталося, куди повели її дитину. З нею на зв’язок ніхто не виходив. Оббігавши з нею райвідділки міліції, районні військкомати, ми з’ясували, що син перебуває на збірному пункті по вулиці Котлова», – розповіла Яна Смілянська.

Хлопця о третій ночі забрали до військової частини в Дніпропетровській області. Ми через суд оскаржуватимемо дії військкомату
Яна Смілянська

Правозахисники кажуть, що такі дії військкомату можна трактувати як викрадення людини, до того ж, військові до цього юнака на збірний пункт кілька годин не пропускали адвоката.

«Хлопця о третій ночі забрали до військової частини в Дніпропетровській області. Ми через суд оскаржуватимемо дії військкомату», – повідомила Радіо Свобода Яна Смілянська.

Без свідків підійшли посеред білого дня – «пройдіть із нами»

Сина Лариси Карачової міліція забрала на вулиці неподалік від ринку «Барабашово». Мати цілий день провела на пропускному пункті облвійськкомату, хоче дізнатися хоч якусь інформацію про сина.

Це викрадення, бо без свідків підійшли посеред білого дня – «пройдіть із нами» і все
Лариса Карачова

«На ринку «Барабашово» підійшов наряд міліції, з його слів, вони навіть не представилися. Попросили перевірити документи. Пройшли у відділок, перевірили, сказали «вибачте, у нас немає тут бази», оскільки він сам із Луганської області, але забрали до військкомату. Це викрадення, бо без свідків підійшли посеред білого дня – «пройдіть із нами» і все. Ми написали заяви до правоохоронних органів про викрадення людини, звернулися до обласного комісара», – розповіла Лариса Карачова.

У деяких студентів «низький патріотизм» – Калгушкін

У харківському обласному військовому комісаріаті схильні вважати, що чутки про насильницьку мобілізацію перебільшені, мовляв, це журналісти подають викривлену інформацію. Заступник обласного комісара Юрій Калгушкін переконаний, що всьому причиною є «низький патріотизм» харків’ян, зокрема, студентів.

«Чомусь склалося враження у батьків та певної категорії студентів, не лише студентів, що зараз, коли прийшла повістка, їх одразу відправлять до військової частини», – каже Калгушкін.

Ми зіткнулися з низьким рівнем патріотизму у деякої категорії студентів
Юрій Калгушкін

«Ми зіткнулися з низьким рівнем патріотизму у деякої категорії студентів. Ми спостерігаємо, що для студентів важливіший вступ до закладів третього-четвертого рівня акредитації, а от служба в армії, їхній військовий обов’язок, визначений законом, Конституцією залишається на другому місці», – коментує претензії до роботи військкоматів заступник обласного комісара Юрій Калгушкін.

Людей незаконно позбавляли свободи, не пускали адвокатів – юрист

Правозахисники так само посилаються на Конституцію України, яка передбачає неухильне дотримання законів посадовими особами.

«У цьому випадку ми бачимо, що людей незаконно позбавляли свободи, незаконно утримували в призовному пункті, не дозволяли скористатися правовою допомогою адвокатів, бо адвокати не були туди допущені», – вказує адвокат Харківської правозахисної групи Олег Максимов.

Правозахисники зауважують, що жодний із їхніх клієнтів не зазначав, що ухилявся від отримання повісток. Такі запевнення від рідних чоловіків, що опинилися за огорожею сортувального пункту обласного військкомату, чули і журналісти, батьки, збентежені методами мобілізації, які, на їхню думку, порушують права людини.

Правозахисник Наталія Охотнікова наголошує, що уповноважені представники військкоматів із міліціонерами не мають права хапати людей на вулицях аби дати в руки порожній бланк повістки.

Повістки заповнювалися з порушенням правил, з порушенням положень закону про мобілізацію
Наталія Охотнікова

«Справді, щоб знайти своїх призовників, список яких у них є, представники військкоматів мають право прийти на місце роботи, місце навчання з наперед заповненими повістками, в яких уже написано, що Іванов, Петров чи Сидоров цього року підлягають призову. Приходити на місце навчання або роботи з незаповненими повістками і зачиняти в аудиторії студентів, а потім опитувати людей, як це відбулося, з затриманими хлопцями… У багатьох з собою не було документів. Ми маємо факти про те, як людей затримували на ринках, на вулицях. Вони йшли з навчання, з побачення – без документів. Повістки заповнювалися з порушенням правил, з порушенням положень закону про мобілізацію», – описує ситуацію правозахисник.

До кожного призовника у нас індивідуальний підхід – офіцер призовного пункту

В обласному військоматі відкидають звинувачення у порушеннях під час проведення медичних комісій та закиди щодо насильницького утримання на території призовного пункту.

До кожного призовника у нас індивідуальний підхід. Тут залишаються ті, кому їхати далеко, харківських хлопців відпускають одразу після медкомісії
Дмитро Чекмарьов

«До кожного призовника у нас індивідуальний підхід. Тут залишаються ті, кому їхати далеко, харківських хлопців відпускають одразу після медкомісії. До військової частини розподіляють, якщо здоров’я є належним», – стверджує офіцер відділу комплектування призовників Дмитро Чекмарьов.

«Якщо ми вже говоримо про незаконне утримання на призовному пункті, то за вимогами документів за дві-три доби до відправки команд відбувається їхнє комплектування. Представник військової частини, куди відправляється команда, за три доби прибуває на збірний пункт і розпочинає роботу з призовниками: вивчає їхні особисті справи, має бесіди, проводить перевірку фізичного стану, проводиться психологічна перевірка тощо. То що ми незаконне чинимо? Ми намагаємося максимально якісно комплектувати команди», – запевняє Радіо Свобода Юрій Калгушкін.

Наказ: по вулицях нікого не шукати – Райнін

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров розповів про розмову з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим щодо «мобілізації по-харківськи». Аваков, за словами правозахисника, не знав про таке неподобство, в якому брали участь правоохоронці, та пообіцяв припинити беззаконня на вулицях Харкова.

Напередодні зі схожою заявою виступив і голова облдержадміністрації Ігор Райнін. Він повідомив, що від суботи міліція і представники військкоматів припиняють розшук чоловіків на вулицях.

По вулицях більше військові комісари не ходитимуть, дізнаюся – покараю
Ігор Райнін

«Військовий комісаріат Харківської області отримав чіткий наказ від керівника територіальної оборони, яким є голова облдержадміністрації – по вулицях нікого не шукати. За місцем проживання, навчання і роботи ці заходи відбуватимуться, бо є закон про мобілізацію. По вулицях більше військові комісари не ходитимуть, дізнаюся – покараю», – повідомив Райнін.

Батьки мобілізованих і правозахисники припускають, такими примусовими методами мобілізації обласна влада і військові хотіли поліпшити виконання плану призову до армії, бо п’ять попередніх хвиль мобілізації Харківщина провалила.

Під час шостої хвилі ми маємо призвати 3600 чоловік – Калгушкін

«За п’яту хвилю мобілізації ми виконали в цілому по області завдання майже на 52%. В районах області мобілізовано близько 78%, а в місті Харкові – близько 20%. Під час шостої хвилі тимчасової мобілізації за планом Генштабу ми маємо призвати 3600 чоловік», – повідомив Радіо Свобода Юрій Калгушкін.

Голова обладміністрації відкидає звинувачення, що його команда включила адмінресурс заради виконання плану з мобілізації. Ігор Райнін каже, що з розшуком чоловіків для мобілізації на вулицях, метро, транспорті палицю перегнули військові. Правозахисники, зі свого боку, просять потерпілих не мовчати, а звертатися зі скаргами до військової прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG