Доступність посилання

ТОП новини

Європейський центробанк зберігає екстрений кредит для банків Греції


Черга до банкоматів у Греції, 27 червня 2015 року
Черга до банкоматів у Греції, 27 червня 2015 року

Європейський центральний банк (ЄЦБ) повідомляє, що зберігає незмінним екстрений кредит для банків Греції на тлі побоювань про неминучу кризу з готівкою або зупинки банків.

ЄЦБ відправляв екстрені кошти на щоденній основі центральному банку Греції, який потім надавав їх великим роздрібним банкам.

За останні тижні греки вилучили з банків країни заощадження на суму в мільярди євро. Учора перед банкоматами утворилися величезні черги на тлі побоювань, що уряд буде нав’язувати контроль над рухом капіталу і 29 червня банки можуть бути закриті.

Минулої ночі парламент Греції підтримав проведення 5 липня референдуму щодо умов надання країні міжнародної фінансової допомоги. Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас висловив упевненість, що грецький народ скаже «ні» пропозиціями міжнародних кредиторів, які він назвав «ультиматумом».

27 червня країни єврозони відкинули прохання Греції про продовження програми кредитування після 30 червня. До цього терміну Греція повинна погасити заборгованість Міжнародному валютному фонду в розмірі 1,6 мільярда євро. У цей же день, 30 червня, припиниться дія програми фінансової допомоги, яку в останні роки Греція отримувала від міжнародних фінансових організацій.

Без досягнення нової домовленості з міжнародними кредиторами Греції загрожує дефолт і вихід з єврозони.

XS
SM
MD
LG