Доступність посилання

ТОП новини

Чи не плутає президент Порошенко СБУ зі службою охорони «Рошену»?


Петро Порошенко
Петро Порошенко
(Рубрика «Точка зору»)

Завершилися бурхливі політичні дебати, пов’язані з відставкою голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка та майже всіх його заступників. Це дає можливість без зайвих емоцій поглянути на ці відставки та нові призначення, винісши при цьому поточно-політичні міркування, як то кажуть, «за дужки» і зосередившись на процедурі й мотивації кадрових змін.

Під оглядом дотримання Конституції те, що президент України має право подати на звільнення з посади голову Служби безпеки, а Верховна Рада мусить задовольнити чи відхилити це подання, сумнівів не викликає. А от щодо іншого виникає чимало запитань. Імовірно, що всі мотиви звільнення з такої посади у нинішній непростий час президент публічно назвати не може. Але тоді має відбутися закрите засідання парламенту, на якому виступить особисто глава держави з мотивацією відставки очільника СБУ та відповість за запитання депутатів. Після цього парламент вирішує, чи заслуховувати голову Служби безпеки (якщо керуватися нормами демократії, логічно було би заслухати). І тільки потім відбувається голосування.

Цього зроблено не було. Натомість обговорювали звільнення Наливайченка – за його активної участі – на ток-шоу «Шустер LIVE». Ця програма, схоже, все більше і більше перебирає на себе одну з головних функцій парламенту – публічного обговорення тих чи інших проблем…

«Кадрове зміцнення» чи «зачистка»?

Президент призначив тимчасово виконувачем обов’язків голови СБУ Василя Грицака і того ж дня звільнив із займаних посад першого заступника голови СБУ – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Юрія Артюхова, заступників голови СБУ Віталія Циганка і Віктора Ягуна та начальника головного слідчого управління СБУ Василя Вовка. Мотивація звільнень у відповідних президентських указах відсутня. А разом із тим глава держави поставив т.в.о. голови СБУ цілу низку завдань, і в першу чергу – стосовно проведення і завершення процесу деполітизації спецслужби.

Тут знову виникають запитання. З одного боку, у квітні цього року Петро Порошенко був задоволений роботою Служби безпеки України: «Коли СБУ в співпраці з іншими правоохоронними органами затримує до 10 диверсійних груп щотижня, – це означає високу ефективність». Та й представляючи Василя Грицака як тимчасового виконувача обов’язків, президент заявив: «Пишаюся нашою фаховою і патріотичною СБУ, я довіряю СБУ. Довіряю чесним, порядним, професійним та ефективним офіцерам СБУ і знаю, що переважна більшість кадрового складу вірна присязі».

Перше запитання: чи могла цілеспрямовано розвалена за часів Януковича СБУ (яку напівжартома звали «ФСБУ») стати такою, як нині, – «фаховою і патріотичною», куди повернулися чи прийшли «чесні, порядні, професійні та ефективні офіцери», – без зусиль Валентина Наливайченка та його команди, яку президент фактично наказав «зачистити», вимагаючи «серйозного кадрового зміцнення СБУ»?

І чи така «зачистка» не виведе з ладу Службу безпеки якраз у той час, коли можливий наступ терористів і регулярних російських військ (плани цього наступу оприлюднені, а тимчасові негаразди у роботі СБУ заохотять Путіна і його пахолків до нових ударів і спроб атак)?

Друге запитання: якщо вже так потрібно було змінити голову СБУ, його заступників і чимале число офіцерів (а слова «серйозне кадрове зміцнення» на номенклатурному жаргоні означають саме це), то чому одразу зі звільненням Наливайченка не був представлений і затверджений Верховною Радою новий голова спецслужби? Невже ж Порошенкові хочеться тримати генерала Грицака у підвішеному стані, мовляв, будеш усе робити по-моєму, зроблю тебе головою СБУ, не будеш – знайду іншого?

Останнє припущення схоже на правду, бо (цитую офіційний президентський сайт), «глава держави додав, що рішення про призначення керівника СБУ затверджує Верховна Рада, тому Василь Грицак має переконати в своїх здібностях народних депутатів». І скільки часу він має їх (тобто передусім фракцію Блоку Петра Порошенка) переконувати? Місяць, два, три? А структури СБУ у цей час неминуче працюватимуть не надто ефективно від невизначеності, бо у спецслужбах, ще й під час неоголошеної війни (хай і «гібридної») має існувати певна стабільність. Тоді й робота піде успішно. А посилання на волю парламенту виглядає як відверте лукавство, оскільки всім українцям відомо, як президент уміє домагатися від Ради потрібних йому рішень…

Чи не час розвести в різні боки бізнес і політику?

Отож у підсумку маємо те (ще раз наголошу: я виношу «за дужки» всі суто політичні сюжети і гіпотези), що Петро Порошенко, схоже, плутає Службу безпеки України зі службою охорони концерну «Рошен», а себе поводить як бізнесмен, а не як політик, обраний народом і підзвітний йому.

Цю гіпотезу підтверджує призначення Порошенком начальником Головного слідчого управління СБУ Григорія Остафійчука, який, на думку громадських активістів, підпадає під заборону працювати на держслужбі протягом 10 років і має непояснені доходи. До цього Остафійчук працював у Генпрокуратурі «під крилом» сумнозвісного Кузьміна. А на додачу дружина Остафійчука і нині працює в Генпрокуратурі, і не ким-небудь, а заступником начальника Головного управління кадрів і, згідно з декларацією про доходи, має 2,39 мільйона гривень і велику кількість нерухомого майна, записаного на родину (повідомляють, що сам Остафійчук має на рахунку у банку понад 17 мільйонів і на 18 мільйонів цінних паперів). У заяві Громадського люстраційного комітету з приводу цього призначення сказано: «Григорій Остафійчук – це приклад саботажу очищення влади всіма державними органами, починаючи з глави держави».

А заступником голови СБУ – керівником Антитерористичного центру став генерал-майор міліції Віталій Маліков. Він свого часу очолював міліцію Севастополя, а потім був депутатом міськради від Партії регіонів. Севастопольці пов’язують його з корупцією у міліцейському відомстві та у «кришуванні» низки місцевих фірм, в тому числі і вельми сумнівних. Він також мільйонер, як й Остафійчук.

Ці та інші призначені президентом в СБУ на високі посади персонажі, як і Грицак, де-факто також перебувають у підвішеному стані. Вони не т.в.о., але, за даними громадських організацій, мають за собою, скажімо так, грішки, що дозволяє главі держави вимагати від них відданості йому, а не закону…

Такий стиль політичної поведінки може мати катастрофічні наслідки як для глави Української держави, так і для самої держави та її народу. Бо ж це начальника служби охорони та його команду в Україні можна виганяти без мотивації (хоча Трудовий кодекс і вимагає іншого), це на посаду в концерні «Рошен», а не у державній силовій структурі, можна на тривалий час призначати т.в.о. (нехай побігає, а ми подивимося…), це у бізнесовій структурі можна брати на високу посаду вірного служника Януковича і Ко, а не в СБУ. Тож питання питань: чи зуміє хтось в оточенні президента Порошенка переконати його рішуче змінити стиль свого керування і чи взагалі дослухається президент України до чиїхось порад?

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG