Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: президентські вибори в умовах політичної апатії


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

«В країні не може бути справедливих виборів, поки за ґратами кандидат у президенти на минулих виборах Статкевич та інші політв’язні»

Мінськ – Першого липня, стартувала кампанія з виборів президента Білорусі, які призначені на 11 жовтня. Ані сенсацій, ані якоїсь інтриги від неї не чекають.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вибори президента Білорусі 11 жовтня 2015 року для Олександра Лукашенка стануть п’ятими. Наразі в Білорусі в умовах авторитарного режиму немає сили, яка завадила б йому залишитися на цій посаді далі, про це переконані і у владі, і в опозиції.

Білоруси про «президентські вибори Лукашенка» (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00


Білоруські правозахисники, які організовують незалежне спостереження на цих виборах, у середу констатували несприятливе тло для опонентів Лукашенка на цих виборах і заявили, що у порівнянні з 2010 роком, коли президентські вибори в Білорусі завершилися розгромом опозиції і не були визнані світовою спільнотою, позитивних змін не відбулося.

Символом цього є перебування у в’язниці одного з опозиційних кандидатів на виборах 2010 року Миколи Статкевича, засудженого у 2011 році до 6 років позбавлення волі начебто за масові зворушення в Мінську в день виборів.

Мітинг під час президентських виборів у Білорусі. Центр Мінська, 19 грудня 2010 року
Мітинг під час президентських виборів у Білорусі. Центр Мінська, 19 грудня 2010 року

Цього року опозиція хоче знову збирати підписи за висунення Статкевича кандидатом на президента – без шансів на успіх, але з метою привернути увагу до нього та інших політв’язнів.

В країні не може бути справедливих виборів, поки за ґратами залишається кандидат у президенти на минулих виборах Микола Статкевич та інші політв’язні
Марина Адамович

«Основним гаслом цієї кампанії буде те, що в країні не може бути справедливих виборів, поки за ґратами залишається кандидат у президенти на минулих виборах Микола Статкевич та інші політв’язні, без їх визволення, без оновлення демократичних принципів у нашій країні», – зазначає дружина Статкевича Марина Адамович.

«Настрій у суспільстві дуже поганий» – Лебедько

Іншій опонент Лукашенка на виборах 2010 року Андрій Санніков, який після визволення з тюрми отримав політичний притулок у Великій Британії, закликав взагалі бойкотувати ці вибори.

Загалом білоруська опозиція – а це ті, що не емігрували і не перебувають у в’язницях – розуміючи, що шансів не чесну кампанію та підрахунок голосів немає, особливого ентузіазму щодо цих виборів не виявляє. Лише п’ять опозиційних діячів висловили бажання балотуватися, але шанси на реєстрацію мають не всі з них, а на організацію передвиборної кампанії у них бракує фінансового та людського ресурсу.

Треба бити у дзвони, щоб розбудити людей. Ми розуміємо, яку відповідальність покладають на нас, коли така велика апатія
Анатолій Лебедько

Коментуючи загальну ситуацію у білоруському суспільстві перед виборами, один із потенційних опозиційних кандидатів, голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько зазначив: «Настрій, який є у суспільстві, дуже поганий, на превеликий жаль. Треба бити у дзвони, щоб розбудити людей. І це зробити дуже і дуже важко. Тому ми розуміємо, яку відповідальність покладають на нас, коли така велика апатія».

Незалежні соціологи з інституту НІСЕПІ у червні зафіксували рейтинг Олександра Лукашенка у 39 відсотків, його потенційні конкуренти Микола Статкевич та Володимир Некляєв мають по 5 відсотків підтримки серед опитаних, Анатолій Лебедько – 4 відсотки.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG