Доступність посилання

ТОП новини

Аеророзвідка «Дніпро-1» виявила потужну базу із танками супротивника


Скріншот з відеозапису
Скріншот з відеозапису

Такого ще не бачили на базах бойовиків – аеророзвідка «Дніпро-1» про виявлений об’єкт

Підрозділ полку МВС «Дніпро-1», що займається аеророзвідкою, опублікував відеозапис недавно зведеної польової бази противника на Донеччині. Увагу бійців привернуло одразу кілька обставин. По-перше, об’єкт був облаштований за усіма стандартами та правилами військової справи, чого раніше не фіксувалось на польових базах сепаратистів. На об’єкті, що з’явився за лічені дні, обладнали навіть плац. Також, розповідають силовики, дивує близькість бази до лінії зіткнення. Це вкрай небезпечно для особового складу і може означати, що невдовзі фронт планують зміщувати, вважають силовики.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Безпілотник полку «Дніпро-1» двічі пролітав над територією поблизу села Солнцеве, що за 50 кілометрів від Волновахи на підконтрольній бойовикам території. Між першим і другим польотом минуло два тижні. І за цей нетривалий період, позиція, де було кілька одиниць техніки та незначні укріплення, перетворилась на повноцінний військовий об’єкт.

На відео, що зняте на початку червня, але з міркувань безпеки опубліковане лише зараз, видно інженерну техніку, 5 танків Т-72, яких немає на озброєнні в Україні, бензовози, розіпнуті великі штабні намети, польова кухня, складна система окопів та траншей, а до кожного з об’єктів навіть підведене дорожнє полотно.


«Зазвичай, бази, які ми знаходили, – це були просто якісь бліндажі, казарми, стоянка для техніки. Тут же техніка закопана, зроблений плац, чого ми не бачили жодного разу за рік на польових базах. Там навіть є світловідбиваючі стовпчики, щоб можна було техніку паркувати вночі і не засипати ніякі інженерні споруди», – розповів командир групи аеророзвідки полку «Дніпро-1» Дмитро Подворчанський.



Бойовики не змогли б підготувати такий об’єкт – боєць «Дніпро-1»

Подворчанський також переконаний, що місцеві бойовики самостійно не змогли б облаштувати такий об’єкт. Відтак, вважає, що безпосередню участь у розбудові бази брали російські кадрові військові. Польова база розташована за вісім кілометрів від лінії розмежування, а це в зоні ураження української артилерії.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Тому, вважає волонтер Юрій Касьянов, який із фондом «Армія SOS» теж займається аеророзвідкою, ця позиція могла бути зведена для відвернення уваги українських військових. Безпілотники «Армії SOS» літають уздовж усієї лінії фронту. Здебільшого, пояснює волонтер, військові об’єкти сепаратистів, розташовані на відстані 20-30 кілометрів. А їхня підготовка закінчилась ще кілька місяців тому.

Там все готово, вони чекають сигналу
Юрій Касьянов

«Ця інфраструктура – це місця базування військ: роти, батальйону, взводу, опорного пункту зв’язку, засобів ПВО, боєприпасів. Фактично, вони вже давно завершили їхнє спорудження. І нових поставок техніки у великих масштабах ми не спостерігаємо. Там усе готово, вони чекають сигналу», – розповів Касьянов.

Бойовики можуть змусити політичне керівництво до переговорів – експерт

Микола Сунгуровський
Микола Сунгуровський

Готовність інфраструктури бойовиків до активних наступальних дій підтверджує і військовий експерт, директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський. У цьому випадку, близькість бази до лінії фронту, яку зафіксував безпілотник «Дніпра-1», може бути невипадковою і означати, що лінію одна зі сторін планує зміщувати.

Скоріш за все, план полягатиме в тому, щоб почати широкомасштабний наступ, або зробити вигляд, що почався широкомасштабний наступ
Микола Сунгуровський

«Це ще раз говорить про те, що цілі досягти результатів силою ще не відкинули. Скоріш за все, план полягатиме в тому, щоб почати широкомасштабний наступ, або зробити вигляд, що почався широкомасштабний наступ. Затягнути його на кілька днів чи тижнів, досягти великих втрат з нашого боку, змусити українське політичне керівництво сісти за стіл переговорів і добитись своїх результатів», – вважає експерт.

У свою чергу ватажки бойовиків неодноразово заявляли, що не планують наступальних дій і неухильно дотримуються Мінських домовленостей.

На цю ж тему:

01.07.2015
Дрони знайшли російську військову базу на Донбасі (світова преса)

За два тижні табір переріс у повноцінну військову базу, де навіть побудували дороги далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG